41% от българите смятат, че сме спечелили от членството в ЕС

41% от българите са на мнение, че страната ни е спечелила от членството си в ЕС. Сред тях мнозинството посочва свободното пътуване в рамките на Съюза и средствата от европейските фондове като основна полза от членството ни.

Евроизбори 2024

В личен план близо две трети (63%) посочват, че членството в ЕС им е донесло възможност за свободно пътуване, 33 на сто от участниците в изследването признават, че имат техен близък или роднина, който работи в членка на Европейския съюз, а 18% – че учи в европейска страна.

Това сочат изводите от социологическото проучване на “Тренд” на нагласите на българите спрямо политиките на ЕС в навечерието на изборите за Европейски парламент. Възложител на изследването е евродепутатът Сергей Станишев. То е представително за пълнолетното население на страната, като са проведени 1002 ефективни интервюта с пълнолетни респонденти по метода на пряко, полустандартизирано интервю “лице в лице” в периода 12-19 април 2024 г.

62% изразяват мнението, че борбата с бедността и неравенствата трябва да бъде основен приоритет за ЕС.

Брюксел трябва да отделя повече пари за България, на първо място за конкурентноспособност на икономиката, смятат 21% от анкетираните, а само процент по-малко са хората, които искат да има повече средства за трудова заетост.

Попитани “Вие лично чувствате ли се, или не се чувствате икономически и социално по-сигурни от членството на България в ЕС”, 46 на сто отговарят отрицателно, а малко по-малко – 41%, признават, че се чувстват по-сигурни.

Скрийншот: “Тренд”

45% твърдят, че членството в ЕС ги кара да се чувстват по-сигурни в настоящата геополитическа ситуация, а 39 на сто са на обратното мнение.

В същото време 64% се притесняват от въвличането на България във войната в Украйна при евентуална ескалация, а 24% не се тревожат от подобно нещо. 41 на сто от запитаните смятат също така, че Европейският съюз трябва да е водещ в търсенето на политическо решение за изход от военния конфликт, докато 32 на сто не смятат, че това трябва да е така. 

Скрийншот: “Тренд”

Над две трети (67%) посочват, че в предстоящата кампания в някаква степен е важно за тях да чуят позициите на политическите партии по политиките на ЕС.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *