Аспарух Илиев:Все ме питат защо разяснявам за ковид.

Много уважаван колега ми спомена леко разтревожен, че в затворена фармацевтична група, в която е копирал мой пост за лекарства, е получил коментар, че сигурно ми плащали за политическа пропаганда. Разбирам, че в нашите географски ширини много хора не могат да си представят да се говори по обществени теми без “кешовица”. В разговор миналата година известен лекар добронамерено ми подхвърли “Д-р Илиев, чудесно е, че го правите, да разяснявате за Ковид, но Ви се чудя, че го правите без да подплатите финансово”. Мили хора, парите никога не са били, нито ще бъдат моя мотивация за каквото и да е. Израстнал съм в повече от скромни условия (до 10 ноември) в семейство на хора, гонени от комунистите като емблематични врагове на народа (няма да споменавам кои). Свикнал съм да износвам дрехи от други и да броя стотинки. Преживява се. За щастие това време отмина. В политическите си пристрастия съм също абсолютно верен на принципите си. Преди Ковид кризата не съм спестявал критики на ДБ, на които симпатизирах, сега не съм спестявал критики и на ПП. Критиките ми са дотолкова сериозни, че дори не призовавах за гласуване за тях при последните избори. Кои са тези елементи:

  • ПП работят хаотично и често неподготвено
  • управлението на сектор Здравеопазване на ниво министър бяха под всякаква критика. Неколкократно лично аз отказах да поема този ресор след изборите 2021 като министър поради лични причини, аз бях един от предложилите Асена Сербезова за министър през декември 2021 и критиките ми нямаха общо с желание аз да поемам нейния пост. Това предложение отклоних три пъти преди тя да го поеме. Просто се вършеше малко в сектора.
  • несъгласие с маниера на вземане на решения в партия ПП. Не се използва ресурса на огромен брой съмишленици и експерти.
  • липса на задълбочено разбиране на механизма на работа на държавната администрация. Правителството не е стартъп.
  • неадекватно поведение спрямо кризата в Украйна
  • коалиция с БСП, която не можах да преглътна
  • абсолютно несъгласие с подкрепата на Радев. Трябва да съм честен, че нито Асен Василев, нито Кирил Петков са оказвали и задължавали някой съмишленик или сътрудник за подкрепа към Радев.

И, и, и… Много са.

Но! Подобни критики по същество никога не бих оборил. Това, което ме шокира в риториката на партия ГЕРБ последните месеци (а помните, че няколко пъти дори призовавах за съвместна дейност ПП/ДБ/ГЕРБ), е нападането с удари под кръста и не по същество на опонентите от ПП. Не мога да мълча, когато се тиражират глупости, вместо да се говори наистина за важните теми със солидни аргументи. Именно по тази причина на моменти съм си позволявал да бъда по-остър, дори ехиден (защото нищо човешко не ми е чуждо), когато чета подчертано гадни коментари като “Кирчо и Кокорчо” и пр. Това не може да бъде нивото на политически и обществен дебат. Кирил и Асен, всички в ПП правят грешки, но са далеч над нивото на морална чистота на опонентите си. Могат да правят грешки, но са почтени. Толкова, това е моето убеждение.

Що се отнася до платената пропаганда – оставям я в мечтите на мечтаещите. Аз до такова нещо не се докосвам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *