ИЛЪН МЪСК – ИДОЛ ИЛИ НЕЩО ДРУГО?

ИЛЪН МЪСК – ИДОЛ ИЛИ НЕЩО ДРУГО?

Най-интересен и най-амбициозен от всички известни милиардери безспорно е Илън Мъск. Днес той и Джеф Безос постоянно си оспорват мястото на най-богат човек на земята.

Вероятно е него да готвят за водач на бъдещата върхушка от свръххора…макар че кохортата около него не е много различна.

Мъск е роден на 28.06.1971 год. в ЮАР, но на 17 год. се мести в Канада, а после в САЩ, където завършва университетите Пенсилвания и Станфорд.

Първите си милиони печели чрез разработки на уеб услуги и най-вече след продажбата на разработената от негов екип система PayPal в 2022 год. От тази сделка Мъск взема 165 млн.$.

Самонаправил се милиардер, програмист и инженер, както и прототип на Тони Старк в „Железният човек“, Илън Мъск се появява на кориците на „Fortune“ и „Time“. През 2013 г. “Atlantic” го постави начело на класацията си за „най-великите изобретатели на нашето време“, след като получи номинации от ръководителите на Yahoo, Oracle и Google. Последователите на Мъск вярват, че това е човекът, който пише историята на технологията.

Според „Fortune“: „Неговият гений, визионерство и размахът на амбициите му го превръщат в човешкото лице на бъдещето“. Същото издание допълва: „Впрочем, успехът на Мъск нямаше да бъде постижим без държавното финансиране на базовите научни изследвания, както и субсидиите за електромобилите и фотоволтаиците“.

Така че приносът му към създаването на технологичното поле, в което работи, е също толкова голям, колкото приносът на руснаците за „създаването“ на суровата зима, благодарение на която побеждават Наполеон.

Освен че цял свят го познава като създател на първите масови електромобили „Тесла“, Мъск е и организатор на първите бъдещи туристически пътувания до Марс с космическата си фирма „SpaceX“. Понеже бил недоволен от скоростта на пътуване между Лос Анджелис и Силиконовата долина, Илън решил да се занимае и с разработката на супервисокоскоростен влак, наречен Hyperloop. 

Наскоро същият „свръхчовек“ заяви, че започва да копае тунел в Лос Анджелис, за да облекчи трафика на 20-милионния град.

Да не забравим и наистина нечовешкото „усилие“ на Мъск да докаже че сме покемони/костенурки нинджа в компютърната игра на друга, много по-развита от нас цивилизация…както и компанията “Neuralink” или пък спътниците с интернет на борда…

Между другото Илън има и 5 деца, женил се е два пъти за една и съща жена (Талула Райли) и още един път за друга…

Не знам как се справя с всичко това, но пък ние нямаме информация за успеха на нано- и биотехнологиите към момента и не знаем какви полуизкуствени свръхчовеци вече има. Дори и не намеквам, че Илън е от тях .

През 2015 г. той, заедно със Сам Алтман, основават „OpenAI“ – нетърговска компания, чиято цел е да открие и развие „приятелски“ изкуствен интелект.

С основаването пък на „Neuralink“ милиардерът дава заявка на съвсем друго ниво. Технологията „невронна дантела“ (neural lace) имплантира миниатюрни електроди в мозъка, които може един ден да позволят двупосочен пренос на мисли. Така, според Мъск и хората около него, човек ще може да е постоянно свързан с компютър…
Подобно нещо гледахме във филмите „Матрицата“, „Елизиум“ и „Превъзходство“. Мъск твърди, че новата му компания ще се занимава с медицински проучвания, тоест – че свързаните с компютър електроди ще могат да следят състоянието на организма „онлайн“ и биха могли да лекуват мозъчни заболявания като епилепсия и тежки форми на депресия.

Другата цел на компанията, пардон – другата официално обявена, макар и с „половин уста“ цел – уж така сме щели да догоним бързия бяг на технологиите и да си запазим „превъзходството“ (точно като в едноименния филм).

Мъск казва: „Вашето ниво на обработка на информацията е ужасно ниско, особено докато стоите със смартфони в ръцете си. Информацията, която влиза в мозъка ни, е много повече от тази, която сме способни да обработим наведнъж. Очите ни входират много данни“.

„Вашето ниво“ звучи притеснително от устата на Мъск, точно защото щом нивото е „нашето“, т.е. на „останалите“ люде. Значи… може пък той да не е точно от нас?!

Иначе идеята е ясна…ние трябва да сме свързани постоянно с компютъра…
За тази цел ще се използва авангардната технология „директен кортикален интерфейс“ – слой от изкуствен интелект в мозъчната кора, който трябва да помогне на човешкия мозък да стане по-бърз и функционален.

На Световната среща на върха по хуманитарните въпроси, провела се в Дубай, Илън Мъск заяви, че хората трябва да се „слеят“ с машините в бъдеще, ако искат да останат конкурентни. Според него усъвършенстването на изкуствения интелект може да доведе до така наречения „проблем на полезността“…

„С течение на времето мисля, че ние вероятно ще видим по-тясно сливане на биологичната интелигентност и цифровия интелект… Това се отнася най-вече до честотните ленти, скоростта на връзката между мозъка и компютъра и специфичния изход“, споделя Мъск.

В Дубай Мъск се прояви като истински лидер на новата свръхчовешка аристокрация. Съвсем откровено „идолът“ на милиони говори за „проблем с полезността“ на живи Homo sapiens. Той говори и за „конкурентност“ между хора и машини и казва това спокойно, заявява го като поредна фатална неизбежност...

Иван Спирдонов – Из “Сатанизъм unlimited”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *