Премиерът на Северна Македония Зоран Заев оттегли оставката си

Зоран Заев оттегли оставката си като премиер на Северна Македония и лидер на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ). Той подчерта, че това е само временен ход до нормализиране на ситуацията в държавата и опит да бъде съхранено парламентарното мнозинство на партията му.

Заев заяви, че подава оставка в края на октомври заради загубата на партията му на местните избори в Северна Македония. Малко преди вота той обяви, че в случай на загуба ще напусне заеманите от него постове.

“Днес беше взето решение за отлагане на двете оставки. По тях нито дебатираме, нито пък решавахме. Когато подадох оставките си на 31 октомври аз казах, че ще помогна за запазването на парламентарното мнозинство и ще работя то да се увеличи, ако има възможност. Такава е отговорността пред държавата и народа. Съвсем логично е да работя за този процес“, каза Заев, цитиран от БГНЕС. По думите му е важно страната да не се връща към миналото и да се бори за справянето с пандемията и енергийната криза.

След обявяването на новината от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която беше големият победител на местните избори, нарекоха Заев „измамник, който веднага трябва да подаде оставка“.

В понеделник от партията внесоха искане за гласуване за вот на недоверие срещу кабинета на Заев. От там твърдят, че вече са си осигурили подкрепата на 61 народни представители в 120-местния парламент. Гласуването предстои в четвъртък.

източник:svobodnaevropa.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *