Елена Гунчева:ИЗВАДЕТЕ СИ ГЛАВАТА ОТ БЕТОНА

ИЗВАДЕТЕ СИ ГЛАВАТА ОТ БЕТОНА

Когато Ви се стори, че държавата и политиците са загрижени за живота и здравето Ви, пуснете си произволен клип от някоя българска болница. Изборът е богат – падащи мазилки, тоалетни, които изглеждат като биооръжие, мухлясали дюшеци и изпокъсани чаршафи и уханието на хлор и смърт. Изгледайте видеото от ковидотделелнието във Видинската болница и след това коментирайте тези, които Ви обясняват, че са много загрижени за Вас.

Здравната ни система е в колапс и то от дълги години. Изгонени от мизерията лекари и медицински сестри, продадени болници, закрити здравни пунктове, мизерия и умиращи на стълбите на болниците пациенти. Спомняте ли си колко болници закриха, ЗАЩОТО НЕ СА ПЕЧЕЛИВШИ!?! Спомняте ли си колко лекари и сестри си тръгнаха завинаги заради недостойното заплащане и условията на работа? Спомняте ли си колко пари се потрошиха по администрацията, за служебни коли, климатици и компютри, докато възрастните хора и децата умират заради това, че здравната каса не покрива парите за лечението им? Спомняте ли си колко хора умряха, защото нямаха пари да си купуват скъпите лекарства или да се лекуват адекватно?

А да си спомняте Министър на здравеопазването, на когото да му е пукало от тази работа? Да си спомняте някой политик да се е лишил от служебна кола и представителни разходи, за да се купи медицински хеликоптер или да се купят лекарства на нуждаещи се българи? Аз такова чудо не си спомням.

Затова и съмненията ми относно ежеминутната загриженост на управляващите за нашето здраве само в частта “ковид”, се засилват все повече. Явно става дума за пари и за контрол. Явно са решили да сме жертви. Не на ковида, а на катастрофиралата здравна система. И пак да попитам – защо 10 милиона лева, вместо за реклами, МЗ не ги насочи към болниците за лечение?!? Или 13 милиона лева за тестове за децата – за разкриване на здравни кабинети в училищата с лекар постоянно? Както беше по-рано? Или да купи няколко модерни линейки, снабдени с кислородни бутилки и апарати?

Винаги е съмнително, когато логиката я няма, а всички виждат едни пари за разпределяне. Здравето е стока, която ни продават много, много скъпо. Болниците са пазар на живот и смърт. А политиците – режисьорите и печелившите от целият този хаос.

Елена Гунчева, фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *