Да, България:ППДБ да опита с третия мандат само при широко програмно мнозинство.

“Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) може да се опита да получи и реализира третия мандат единствено ако бъде установено наличието на готовност за формиране на широко програмно мнозинство около пакет антикорупционни реформи, насочени към елиминиране на модела “Пеевски”, завършване на съдебната реформа и стабилизиране на парламентарната република.

Парламентът

Това реши Националният съвет на “Да, България!”, след като обсъди идеята на партньора си в “Демократична България” – ДСБ, за “технически кабинет с третия мандат, ако бъде връчен на “Продължаваме промяната-Демократична България”.

ДСБ смята, че такава възможност може да се отвори, ако ПП-ДБ поиска третия мандат, който да бъде разглеждан като “национален”. Подкрепа може да бъде получена от партиите, които не искат нови предсрочни избори.

“Продължаваме промяната” обаче потвърди и днес позицията си на категорична опозиция в 50-ото Народно събрание, защото не вижда условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство.

“Да, България” предлага да се разработи и обяви план за консултации с останалите политически сили за съставяне и приемане на декларация на Народното събрание с името “За укрепване на парламентарната република чрез продължаване на реформите”, съобщи БТА.

https://f1ad6e25b95095d7e236f792b5f6bed7.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

В тази декларация трябва да бъде записано, че политическите сили се ангажират със завършване на съдебната реформа чрез приемане на нов Закон за съдебната власт, основан на принципните положения в проекта на министър Атанас Славов и избор на парламентарна квота във Висшия съдебен съвет (ВСС), Висшия прокурорски съвет (ВПС) и състав на Инспектората към ВСС (ИВСС), свободни от нерегламентирани влияния и пригодни да реформират и изчистят от корупция органите на съдебната власт.

Настоява се за попълване на ключови регулатори чрез процедурата от проекта за Споразумение от март т.г.

От “Да, България” искат и реформа на службите за премахване на нерегламентираните влияния върху тях и въвеждане на ефективен демократичен контрол, както и реформа на Изборния кодекс и Закона за политическите партии за укрепване доверието към изборния процес.

“Ако на база тази декларация бъде установено наличие на мнозинство за реформи, да бъде приет и обявен план за преговори за споразумение за излъчване на кабинет с ограничен мандат (само реализирането на горните реформи) и за ограничен срок (9-12 месеца), като в задачите му влиза и продължаване на европейската интеграция на България и затвърждаване на геополитическата ни ориентация”, е записано в решенията на “Да, България”.

След одобряване на този план ПП-ДБ може да вземе окончателно решение по отношение подкрепа за излъчване на правителство с третия мандат.

https://f1ad6e25b95095d7e236f792b5f6bed7.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

От партията допълват, че ако 50-ото Народно събрание не успее да излъчи правителство, декларацията и плана трябва да се превърнат в траен модел за ангажирането с отговорност за управлението на страната от страна на ПП-ДБ по формулата “подкрепа срещу реформи”.

Преди началото на Националния съвет на “Да, България” Божидар Божанов обяви, че е малко вероятно е да има мнозинство за техническо правителство, а то би било с кратък живот.

По-рано днес, в позиция на форума на “Продължаваме промяната” беше обявено, че в 50-ото Народно събрание партията не вижда условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство и потвърждава, че ще бъде конструктивна опозиция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *