Цените на петрола пандаха

Петролните котировки леко се понижиха в азиатсата търговия на фона на подновени очаквания за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Ройтерс. Инвеститорите оценяват и възможността за прекъсвания на доставките от САЩ заради тропическата буря Берил.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се понижиха с 12 цента, или 0,1 на сто до 86,42 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол 82,88 долара за барел, което е спад от 28 цента, или 0,3 на сто.

Преговорите по плана на САЩ за прекратяване на огъня, насочен към спиране на деветмесечната война в Газа, са в ход и се провеждат с посредничеството на Катар и Египет.

Междувременно пристанищата на Корпус Кристи, Хюстън, Галвестън, Фрийпорт и Тексас Сити в САЩ и затвориха в неделя, за да се подготвят за тропическата буря Берил, която може да прерасне в ураган от категория 2, след като достигне крайбрежието на Тексас между Галвестън и Корпус Кристи по-късно днес. Затварянето на пристанища може да доведе до временно спиране на износа на суров и втечнен природен газ, доставките на петрол до рафинериите и доставките на моторно гориво от тези заводи.

През миналата седмица цената на американския сорт се покачи с 2,1 на сто, след като данните от Управлението за енергийна информация показаха, че запасите от суров петрол и рафинирани продукти са намалели значително през седмицата, приключила на 28 юни.

Инвеститорите следят също за каквото и да е въздействие от изборите в Обединеното кралство, Франция и Иран върху геополитиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *