Еврото се срина след изборите във Франция,.

Еврото се понижи в понеделник, след като прогнозните резултати за изборите във Франция сочат настабилен парламент на фона на неочаквано силното представяне за обединената левица “Нов народен фронт”, което породи нова несигурност относно фискалните перспективи на страната.

Това беше сред няколкото изненади в прогнозираните резултати, включително вероятното първо място за левия алианс “Нов народен фронт” и третото място за националистическия, евроскептичен “Национален сбор” на Марин Льо Пен, който беше лидер на първия тур.

По официални данни най-много места в парламента получава “Новият народен фронт” (182). На втора позиция (168 места) е коалицията “Заедно”, водена от президента Еманюел Макрон. “Националният сбор” на Марин Льо Пен зае трето място със 143 места. “Това означава, че никоя партия не е спечелила 289-те места, необходими за абсолютно мнозинство, и Франция изглежда ще бъде потопена в още по-голяма политическа несигурност (…) и парламентът вероятно ще бъде парализиран и разделен между три блока”, коментира CNN първите официални резултатите от изборите.

“Шокът от това, че крайнодясна партия може да спечели мнозинство, беше избегнат в краткосрочен план, но възходът на левите партии и нарастващата политическа несигурност може да предизвикат опасения относно френския фискален дефицит и стабилността на еврозоната в средносрочен план“, прогнозира пред Ройтерс Кен Чеунг, директор за фискалните пазари в японската Mizuho Securities.

Доларът остана стаблен след изненадващо меките данни за пазара на труда САЩ в петък, което увеличи залозите, че Федералният резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната) скоро ще започне да намалява лихвените проценти.

https://0d96ae4f71bcdf1ffa543a8e62ec90aa.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Търговците в момента определят около 76% вероятност за първо намаляване на лихвения процент на срещата на Фед през септември, и 64% за второ понижение през настоящата година през декември.

Индексът DXY, който показва представянето на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), се повиши с 0.04%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути нарасна с 0.06%.

Във вторник и сряда участниците на пазара очакват изказвания на ръководителя на Федералната резервна система (ФРС) Джером Пауъл в Конгреса на САЩ, а в четвъртък Министерството на труда на страната ще публикува данни за динамиката на потребителските цени през юни.

Прогнозата, предоставена от Trading Economics след анкета с икономисти, предполага забавяне на инфлацията в Съединените щати до 3.1% на годишна база в сравнение с 3.3% през май и непроменени цени на месечна база (+0.1% през май). Базисната инфлация, която не отчита разходите за храна и енергия, ще остане на нивото от май – до 3.4% на годишна база и 0.2% на месечна база.

Британският паунд се повиши до 3 и половина седмичен връх спрямо щатския долар след убедителната победа на изборите на Лейбъристката партия миналата седмица, която сложи край на 14-годишното управление на консерваторите. В понеделник, обаче, британската валута бе подложена на временен натиск от щатския долар, като се понижи с 0.08% до 1.2805 долара спрямо 1.2815 долара в края на предходната сесия, но като цяло британската валута е стабилна, заради победата на лейбъристите.

https://0d96ae4f71bcdf1ffa543a8e62ec90aa.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Еврото се срина с 0.21% до 1.0817 долара спрямо 1.0840 долара при затварянето на сесията в петък. Европейската централна банка определи в петък следобед референтен курс на еврото от 1.824 долара.

Стойността на американската валута се повиши с 0.07% до 160.87 йени, в сравнение с 160.75 йени ден по-рано.

При силен долар стоковите валути се обезценяват. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, спадат съответно с 0.05% до 0.6745 щатски долара за един “австралиец” и с 0.04% до 0.6114 американски долара за едно “киви”.

Другите две стокови валути, които са силно зависими от цените на петрола, австралийският долар и норвежката крона спадат съответно с 0.04% до 1.3636 канадски долара за един американски и с 0.22% до 10.5569 крони за един щатски долар. Фючърсите на американския суров петрол (WTI) се понижиха с 0.73% до 82.55 долара за барел, а на търгувания предимно в Европа Brent спаднаха с 1.00% до 86.10 долара за барел. Фючърсите и на двата вида увеличавайки загубите от предишната сесия, тъй като търговците продължиха да оценяват смесените данни за пазара на труда в САЩ от миналата седмица. Последните данни породиха опасения за забавяне на икономиката на САЩ, която е най-големият потребител на петрол и засяга търсенето на суровината.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:15 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *