Модерни вагони на Дойче бан ще ни возят до морето от средата на юни.

Първите 19 модернизирани пътнически вагона, които “Български държавни железници” (БДЖ) купи от немската компания “Дойче Бан”, пристигнаха днес в България. Очаква се те да бъдат пуснати в експлоатация по железопътната мрежа на страната до средата на юни, съобщиха от Министерство на транспорта.

Още по темата

“Тази сделка, която осъществихме със съдействието на Посолството на Германия у нас, е първата важна крачка към модернизацията на жп транспорта”, заяви служебният министър Георги Гвоздейков при пристигането на подвижния състав.

Той обясни, че вагоните ще се движат по най-дългите направления в страната между София и Бургас, както и София и Варна, а към всяка композиция ще има и вагон-ресторант.

Стойността на целия проект е малко над 30 млн. лева за 76 вагона, което прави по 400 000 лева за един вагон.

Снимка: Министерство на транспорта

“Много по-скъпо излиза на БДЖ да ремонтира един вагон от своя наличен парк. Но най-важното е, че с вложените средства в ремонта на такъв вагон, не можем да постигнем качеството на подвижния състав, който идва от Германия”, допълни Гвоздейков.

Снимка: БДЖ

От БДЖ заявиха, че очакват в рамките на месец юни да бъдат доставени и оставащите 57 вагона, за да може те да бъдат пуснати в експлоатация за предстоящия летен сезон.

Снимка: Министерство на транспорта

Всеки от вагоните разполага с 80 седящи места, максимална скорост на движение до 200 км/ч и отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт. Подвижният състав е без купета, тип отворено пространство и е оборудван с климатична система, както и с информационна система за уведомяване на пътниците за гарите и спирките по маршрута на влака.

Снимка: Министерство на транспорта

Шест от вагоните са приспособени за трудноподвижни лица, а всички 76 вагона разполагат с ергономични седалки. Разполагат също с контакти за зареждане на мобилни телефони и индивидуални лампи за четене над всяко седящо място.

Снимка: Министерство на транспорта

Вчера бяха отворени подадените оферти в процедурата на договаряне без предварително обявление за доставка на 35 електрически мотриси, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Общо четири са участниците, подали документи в обществената поръчка, чийто краен срок изтече вчера. Това са PESA, Alstom, Škoda и Stadler Polska. Предстои в кратки срокове назначената комисия да разгледа офертите и да проведе преговорите с компаниите.

“БДЖ-Пътнически превози” възнамерява поетапно да въведе системи за видеонаблюдение, както в локомотивите и мотрисните влакове, така и в пътническите вагони, собственост на дружеството.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *