Искри между Главчев и Радев заради детската болница.

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че подава утре сигнала до ДАНС и прокуратурата по казуса с частната детска болница “Мама и аз”.

Кабинетът “Главчев”

“Очаквам доклад и от Министерството на здравеопазването”, посочи той, като подчерта, че има респект към всички медици.

Служебният премиер заяви, че няма притеснения около законосъобразността на решението на Министерския съвет за частната болница.

“Всичко е законосъобразно, нямахме никакви притеснения относно неговата законосъобразност. В обществото излязоха факти, които нямаше как да ги знаем и виждате, че реагирахме”, заяви Главчев и на въпрос, защо ще подава сигнал срещу решение на правителството, ръководено от него.

Президентът Румен Радев също коментира, че и при неговите служебни правителства е имало такива искания, като визира кабинеттите Гълъб Донев” и Стефан Янев.

“Още тогава категорично заявих моята позиция и тя се спазване от всички служебни правителства”, подчерта държавия глава.

“Премиерът да каже как се е движил проектът за частната болница “Мама и аз”. Детското здравеопазване трябва да бъде национален приоритет. Тук държавата трябва да си стои на мястото”, категоричен бе той.

По думите му държавата е закъсняла с изграждането на национална детска болница с възможност да има всички необходими отделения, каза още Румен Радев.

Скандалът с частната детска болница “Мама и аз” на “Търговска лига” в София избухна на 30 април, когато служебното правителство одобри решение за създаването на здравното заведение и ден по-късно го отмени. Ден по-късно служебният премиер Димитър Главчев отмени решението и обясни, че аргументите за това са в общественото напрежение  и неодобрението от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ. Служебното правителство е взело решението за изграждане на частна детска болница в София без никакъв дебат по време на заседанието си в сряда, 1 май, стана ясно от публикуваната стенограма. Проектът бе предложен за обсъждане като втора точка на заседанието и бе представен от служебната здравна министърка Галя Кондева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *