Лена Бориславова допусна нова сглобка с ГЕРБ, но с условие.

“Единственото, което подценихме и трябва да отчетем като грешка е обстоятелството, че влязохме в т.нар. сглобка с ГЕРБ, но подценихме колко зависими са те от ДПС. Шефът, ръководителят на ГЕРБ е Делян Пеевски. И дори Христо Иванов, който много по-дълго е на политическата сцена, е силно изненадан колко дълбоко скрита е тази власт”, каза Лена Бориславова по bTV.

Парламентът

Коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ след изборите ще е възможна, ако се подпише споразумение с конкретни срокове за реформи и двете партии се придържат към него, даде да се разбере ексшефката на кабинета на Кирил Петков.

“Ако г-н Борисов поеме ангажимент и го спазва всеки ден и се движим по тази програма, случват се реформи имаме независими конкурси за институциите, тогава ще трябва да управляваме заедно по някакъв ясно написан и гарантиран начин. Ние сме обещали, че за реформите ще се борим и няма да се откажем. Не казвам, че е на всяка цена властта, но когато трябва да се свърши работата, имаш два варианта – да се опиташ да я свършиш, независимо от обстоятелствата, и да се учиш от грешките си, или да седиш в опозиция, ако не можеш да я свършиш при сегашната композиция”, отбеляза Лена Бориславова.

Тя заяви категорично, че занапред под никаква форма и по никаква тема няма да работят с ДПС.

“Има неща, които изискват гласове от 160 депутати. В този случай трябва да се търсят гласовете и извън ГЕРБ и ПП, както беше през последните 9 месеца. Затова разговаряхме и с Пеевски. Ако те искат да подкрепят – техен избор, но няма да става на цената на обещани квоти, гарантирани места и лице като г-н Мавров в Здравната каса с досъдебни производства и преписки в ДАНС. Т.нар. сглобка не  продължи след ротацията именно защото отказахме да гарантираме квота на Пеевски по начин, който не е демократичен, в регулаторите и в институциите на държавата”, посочи Бориславова.

По думите й в момента, в който се разпаднала сглобката, Желязков започнал да действа като абсолютен заложник на ГЕРБ и ДПС. Той свика комисия за Турски поток, но не промени дневния ред, за да изслуша бившият шеф на касата. Не може такива действия да остават без последствия, затова и сезираме конституционния съд. Използваме всички лостове на демокрацията, обясни тя.

Знам, че ще се опитват да ни обвиняват, че сме влезли в договорки с “Възраждане”, но нас няма да ни видите като Десислава Атанасова да се караме на групата им, нито като г-н Костадин Ангелов, който даваше инструкции на техни депутати как да гласуват. Предложението за свалянето на Желязков бе подписано от ПП-ДБ, решението на останалите партии да го подкрепят, си е тяхно самостоятелно, продължи Бориславова.

ГЕРБ не може да отстраняват легитимно избран шеф на НЗОК и за това да няма последствия, мотивира решението на ПП-ДБ за сваляне на Желязков тя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *