Христина Коемджиева: Покъртително е културното невежество на неолибералната общност.

По БНТ млада джендър инфлуенсърка интервюира режисьорка относно новата американска постановка ли е, филм ли е по Шекспир “Ромео и Жулиета”, където Ромео е китаец, а Жулиета възедра чернокожа госпожа.

Разбира се, джендър инфлуенсърката не е поканила режисьор, който умее да вникне в една пиеса и да я разнищи в дълбочина, както и да умее да разбере, че всяка една дума, написана от творец има дълбок и характеризиращ признак. Нашата джендърка поканила джендърка-режисьорка.

– Разбира се, че Жулиета може да е чернокожа! Все пак къде остава свободата на твореца да интерпретира. Шекспир е много интерпретиран през годините!

Хубаво, да ми интерпретира тая госпожа джендърка думите на Шекспир:

“Той Изток е, а Жулиета – слънце! Изгрей, о, слънце, и надвий луната,. която и така е побледняла,. защото си по-хубава от нея! “

Думи на Ромео към Жулиета, казани посреднощ в очавакен на любимата да се весне на балкона. Може би най-емблематичните думи в цялата творба!

“Да, защото

над мене ти във тъмното сияеш”

Да обяснят тези неграмотни джендъри как една чернокожа възпълничка госпожа ще се яви на балкона посред нощ и ще заслепи Луната? Знаят ли ти тия неграмотни интерпретиращи, че думите при великите писатели и творци не се слагат наслуки, а са прецизно подбрани, за да характеризират още по-дълбоко във фантазията на човек случващото се?

Така борави неолибералната доктрина с изкуството – като две годишно с дрънкулка. Обезличава го, принизява го, изсира се на площада и нарича това шедьовър! Отнема от смисъла, дълбочината, характеристиката на една творба, за да валидира болните си, криви и грозни разбирания за света. А защо не го прави като автор, а разсипва класически произведения? Защото нема акъл за пет стотинки да сътрови нещо смиселно, дълбоко и богато. Ей за тва!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *