Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за служебен министър.

Нямам намерение да предлагам нов кандидат. Това не е кастинг за министри и аз не мога да ги вадя от ръкава си. Даниел Митов беше моята кандидатура. Той реши да се съобрази с президента, той е написал какви са причините”, заяви в интервю за “Панорама” по БНТ служебният премиер Димитър Главчев. “Нямам откъде да търся нов кандидат и нямам намерение да предлагам. Ако беше издаден указ, щях да нося отговорност аз”, каза той и уточни, че занапред ще я носи президентът. 

Кабинетът “Главчев”

Димитър Главчев призна, че още миналата неделя, когато е взел решението за смяна на Стефан Димитров и е предприел процедурата, е имал наум друг кандидат за външен министър на мястото на Стефан Димитров, още преди да потърси Даниел Митов, но човекът е отказал. По тази причина премиерът запази името му в тайна. 

Служебният премиер изтъкна и мотивите си да реши да смени Стефан Димитров от поста начело на МВнР.

“От събота срещу неделя, когато Иран осъществи нападението с дронове и ракети срещу Израел. Звъннах по телефона на всички, които имат ангажимент. Още през нощта се чух с транспортния министър, за да може да бъде изпратен самолет да се евакуират българи”, разказа той хронологията на събитията около неосъществената рокада във Външно министерство.

Свързал се със Ситуационния център на Външно министерство, а заради това, че въздушното пространство на Израел е било вече затворено, е свикал ново съвещание в 7:00 часа сутринта в неделя. “През цялото това време по никакъв начин не успях да осъществя комуникация с министър Димитров. В такава извънредна ситуация да не можеш да се свържеш, е недопустимо”, категоричен е Главчев.

Така той отрече, че отклонение от външната ни политика по Украйна е била причината за искането да отстрани Димитров от кабинета, както констатира по-рано днес самият Даниел Митов, впоследствие отказал се от поста.

“Моите мотиви са тези, които ви споменах”, каза той в отговор на въпроса на водещия Бойко Василев. Служебният премиер уточни още, че всички тези събития са се случили в неделя, а в понеделник разговарял със Стефан Димитров и след това с Бойко Борисов, тъй като Даниел Митов е заместник-председател на неговата партия. Едва след това на партийно събрание Борисов е коментирал казуса, но след като вече Главчев е поискал смяната на външния министър, обясни Главчев.

Виж ощеМитов: Отказвам се от предложението за външен министър, отговорността сега е на Радев

“Ако условието е да няма никой от ГЕРБ, аз съм го спазил. Единствено исках Даниел Митов”, каза още Главчев, като изтъкна, че го цени високо като професионалист в ресора и затова го е поканил. 

Служебният премиер не смята, че скандалът ще нагнети отношенията му с президента Румен Радев.

“Не мисля. Имаме добър професионален диалог. Не мисля, че това може да повлияе”, обясни Главчев, като изтъкна, че не би трябвало да стане така заради добрия синхрон между институциите. 

По думите му много трудно е намерил непартийни кандидати за Министерския съвет, като призна, че “има различни влияния”.

“Тези, които са ми давани за назначения, не знам някой да е имал връзка с ГЕРБ. Трудно ми е и познавам най-много хора от ГЕРБ, и съм се стремил точно те да не попадат в правителството. Това е доста сложна задача, повярвайте ми”, призна Главчев.

Служебният премиер обясни, че казусът със смяната на земеделския министър е различен, като самият Кирил Вътев е поискал да си тръгне. 

Виж ощеНова рокада в правителството: Главчев сменя и земеделския министър

“Случаят с министър Вътев е доста по-различен. Още при първия ни разговор той каза, че има колебания дали да приеме, понеже има сериозни колебания към заместниците, които на всичкото отгоре, той ги бил довел”, разказа Главчев. И добави, че е освободил единия зам.-министър именно по желание на Вътев.

“По-скоро той предпочете да напусне, макар че и мен не ме удовлетворяваше темпът на работа за една седмица, при положение, че той е останал министър. Тук има взаимност”, заключи премиерът за тази рокада.

Попитан защо е избрал за координатор на вота “2 в 1” Георги Гвоздейков, който беше транспортен министър и в кабинета “Денков” и член на ПП, откъдето го изключиха, премиерът изрази недоумение. “Гвоздейков е пълнолетен български гражданин, смята, че може да се справи”. Той не е шеф на предизборен щаб, той координира институциите, които провеждат изборите, съгласува действията с ЦИК”, добави Главчев. И уточни, че първата среща е била успешна, а от комисията са останали доволни.

Премиерът описа и финансовата ситуация в държавата, която е заварил.

“Бюджетното салдо е на плюс с 400 млн.,11,9 милиарда е фискалният резерв към 31 март. Имаше много големи притеснения при предишното правителство, където за два-три дни се направиха огромни харчове, 2-3 милиарда мисля”, коментира той.

На финала на интервюто Димитър Главчев призна, че не е имал желание да става министър-председател, но приел като отговорен гражданин. “Искрено ли да ви кажа? Изглеждам ли щастлив от този пост?”, попита той риторично водещия в отговор на въпроса дали се радва, че е служебен премиер. 

“Нямам дългосрочни амбиции, служебното правителство е с кратък срок, трябва да има честни избори и да не спираме България по европейския път за развитие”, обобщи Димитър Главчев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *