Природния газ поскъпва.

Цената на природния газ в Европа достигна най-високото си равнище от над три месеца заради нарастващото напрежение в Близкия изток, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Газови потоци

Ценовият индекс Ти Ти Еф (TTF), отразяващ динамиката на цените на синьото гориво, търгувано на газовия хъб в Нидерландия, се повиши днес до 33,95 евро за мегаватчас природен газ, с доставка след месец. Това е най-високата цена на синьото гориво от януари насам. Една от причините за поскъпването му е опасението на инвеститорите за нарушаване на доставките на природен газ заради евентуалното избухване на нова война в Близкия изток.

Пазарите са в очакване на израелската реакция след въздушната атака, която Иран извърши срещу Израел в нощта срещу неделя, посочва ДПА.

Газовите хранилища в Европа са запълнени средно на 62 процента от капацитета им. Според Асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (Gas Infrastructure Europe – GIE) равнището на запълняемост на газовите хранилища на Стария континент през последните пет години е било средно 43 процента по това време на годината.

Западът умува как да отключи замразените руски активи и да отреже от петрола на Иран >>

Междувременно финландската газова компания “Газгрид Финланд” (Gasgrid Finland) обяви, че газопроводът “Балтикконектор” (Balticconnector), които свързва Финландия и Естония, ще бъде въведен отново в търговска експлоатация на 22 април.

Съоръжението беше повредено през октомври 2023 г. Повредата е била причинена от голяма котва, която е била влачена по дъното на морето, съобщи тогава финландската полиция, цитирана от Ройтерс и БТА.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *