Мнение: Не може да има вот на недоверия срещу служебното.

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия Пламен Киров. По думите му има различни хипотези, които могат да реализират подобно нещо, но след време то ще бъде отменено от конституционния съд.

Парламентът

“Всичко е възможно в България. Веднага ви давам хипотезата, която може да се реализира след вчерашните баталии в народното събрание. Парламентарната група на ПП-ДБ прави едно тематично мнозинство с опозицията, сменят Росен Желязков. Новият председател който ще излъчи народното събрание включва в дневния ред процедура за гласуване на вот на недоверие и гласуват вот на недоверие. Пък след това опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС да жалят в Конституционния съд”, обясни конституционалистът пред БНТ.

По думите му, вотът ще има правна стойност, но временна. Ще промени обаче ситуацията.

“Този кабинет, на който ще му бъде гласуван вот на недоверие, ще продължи да си действа, но президентът няма да е длъжен да назначи на мястото на предложените за смяна министри – нови“, обясни Киров.

Според конституционалиста е ясно, че подобен вот не би издържал проверката на Конституционния съд, но това няма да стане бързо.

“Ще има правна стойност до произнасяне на Конституционния съд. А Конституционният съд не действа много бързо, общо взето Светият синод действа по-бързо от нашия Конституционен съд, така че подобно решение ще произведе правно действие, но после решението ще бъде обявено за противоконституционно”, обясни още проф. Киров. 

Вчера парламентарните групи на “Възраждане”, БСП и ИТН събраха 67 подписа за вот на недоверие – за първи път към служебно правителство като една от причините е политическа намеса в работата на кабинета.

Междувременно президентът Румен Радев не каза дали ще подпише указите за смяната на двама министри – на външните работи и на земеделието, като подчерта, че първо иска да обсъди мотивите на служебния премиер Димитър Главчев. 

Той обаче се обяви срещу номинацията на Даниел Митов за поста външен министър с аргумента: “Имам правото да имам все пак някаква отговорност за запазване на благоприличие, политическо в този модел. Досега аз, в мой служебен кабинет, не съм назначавал заместник-председател на политическа партия”.

“В стремежа си да наложат пълен монопол върху властта, партиите, които гласуваха промените в Конституцията, са обезсмислили институцията на служебния кабинет”, каза още Радев и припомни, че от партийни събрания се раздават разпореждания и се заплашва служебният премиер, визирайки изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който разкритикува това, че Димитров се опитва да промени външнополитическия курс на страната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *