Лукашенко и Путин: Сега вече и в космоса ще летим заедно.

Беларус много сериозно работи по съвместни космически програми с Русия, а двете страни ще продължат и занапред да работят заедно. Това заяви беларуският президент Александър Лукашенко на среща в Кремъл с руския лидер Владимир Путин и с неотдавна завърналите се от Международната космическа станция (МКС) руски космонавт Олег Новицки и първата беларуска космонавтка Марина Василевска, предаде ТАСС.

Русия на Путин

“Много сериозно работим по съвместни (космически) програми между Беларус и Русия. Заедно развиваме спътникови програми, още от съветско време сме запазили заводите за производство на спътници. Работим заедно с руснаците. Сега извършваме пилотирани полети заедно. Убедих Владимир Владимирович (Путин) да продължим да работим заедно и занапред. Вчера той ме подкрепи”, каза Лукашенко.

На свой ред, Путин отбеляза: “Оптиката е от вас”. “Да, иска ли питане”, отговори Лукашенко и допълни: “Всъщност нашата оптика не е по-лоша от тази на Запад”. “Наистина е добра”, посочи руският президент.

Сега вече и “в космоса ще летим заедно”, каза Лукашенко. “Ще работим в Центъра за подготовка, на други места, където подготвят и тренират нашите пилоти”, отбеляза той.

Беларуският президент съобщи също, че на срещата с Путин по-рано днес двамата са обсъдили въпроси от сферата на сигурността, но не само тези, които засягат войната в Украйна.

“Това за нас е най-важен въпрос. Не мислете обаче, че посветихме целия разговор на Украйна. Медиите, особено в Русия, абсолютно правилно оценяват ситуацията в Украйна и всичко, което става там. Там не достигат не само снаряди, но и хора”, каза Лукашенко и добави, че именно затова рейтингът на украинския президент Володимир Зеленски, по думите му, толкова се е сринал.

Беларуският президент каза, че в Кремъл с Путин са обсъдили и икономически въпроси и са се споразумели на в понеделник да има среща между премиерите на двете държави, които да разгледат в детайли и придвижат необходимите решения.

Лукашенко съобщи, че вчера по покана на Путин се е срещнал и с членовете на Съвета за сигурност на Русия.

“Вчера се състоя заседание на Съвета за сигурност на Русия. Владимир Владимирович (Путин) ме покани там и успях да разговарям с всички членове на съвета по някои и други въпроси”, каза беларуският президент и уточни, че е говорил с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, директора на Службата за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин и външния министър Сергей Лавров. “Поддържам добри отношения и с (руските) парламентарни лидери. Затова успях да обсъдя с тях въпроси от взаимен интерес”, допълни Лукашенко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *