Европарламентът не иска да признава изборите в Русия.

Европейският парламент ще приеме резолюция, в която ще призове да не се признават резултатите от президентските избори в Русия, съобщи кореспондентът на БНР. Това ще стане на последната пленарна сесия в края на месеца в Страсбург.

Русия на Путин

По време на днешните дебати в Брюксел евродепутати призоваха Путин да не бъде наричан “президент”.

“Путин е нелегитимен президент и призовавам лидерите на демократичните страни да не го назовават такъв”, апелира евродепутатката от ЕНП Раса Юкниевичиене. Тя определи изборите като “операция на КГБ срещу собствения си народ”.

“Този колониален, имперски режим ще се срине рано или късно. Още веднъж ви призовавам да престанете да се боите от Путин, нека той се бои от нас. Ние се нуждаем от стратегия и коалиция за победа на Украйна, но също и от смела коалиция, която да разгроми Путин и неговия режим, каквато беше изградена, за да победи Хитлер”.  

Вие не сте президент, г-н Путин“, каза френският евродепутат от “Обнови Европа” Бернар Гета и допълни: “Вие не сте, защото изтикахте този маскарад към анексираните украински територии. Не сте, защото нямаше други кампании, освен тази на вашето постоянно венцехвалене. Не сте, защото нямахте други противници, освен тези, които сам посочихте. Не сте, защото ако не се бояхте от недоверието на собствения си народ, нямаше да наложите вашия сковаващ терор, да арестувате или убиете вашите опоненти”. 

“Това не бяха избори, а подигравка с избора. И ЕС трябва ясно да заяви, че тези избори бяха незаконен фарс”, каза евродепутатът от партията на Зелените/Европейски свободен алианс Сергей Лагодински.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *