Хинков:Има натиск частна фирма да строи частната болница.

За голям натиск националната детска болница да се осъществи от частна структура алармира проф. Христо Хинков, който довчера заемаше поста здравен министър в кабинета “Денков”. 

Ротационно правителство

В интервю за БНР, говорейки за това, че здравеопазването е “възел от проблеми, свързан с много фактори, много интереси и много зависимости”, Хинков даде за пример детската болница, която страната ни чака от години. 

Има голям натиск да се осъществява подобна инициатива от частна структура. Има неравнопоставеност между държавните и частните болници и по отношение на тяхното изграждане и поява въобще. Ще се получи така, че детската болница ще изчака да минат всички процедури, свързани с обжалване на всяка обществена поръчка, която тя е длъжна да прави, докато една частна инициатива може да построи частна болница за по-малко от 2 години. Това е голям проблем. От друга страна наличните човешки ресурси са ограничени и може да се получи така, че няма да има кой да работи в голямата болница, която е национален приоритет”.

Според Хинков решението в този случай е парламентът да освободи тази болница от обществени поръчки, за да може бързо да бъде завършена. В противен случай процедурите ще се протакат в годините, защото винаги се намира фирма, която да обжалва всяка стъпка в това изграждане, обясни той. По думите му в момента се очаква решение на Върховния административен съд по жалба на фирма, но то се бави. “Тромава процедура”, заключи проф. Хинков.

Относно това, че от вчера той не е министър след като в длъжност встъпи служебното правителство, Хинков призна, че му е олекнало, но не съжалява за нищо. По думите му това е “много тежка задача”. Хинков повтори, че не желае повече да заема поста на здравен министър, като най-важната причина за това е, че не може да се създаде устойчив екип и устойчива политическа подкрепа, която да “не бъде свързана с влияния и интереси и в областта на лекарствата, и в областта на назначаването на директори“.

Той не е бил канен от служебния министър Димитър Главчев да продължи да бъде на поста. За свършеното дотук си постави оценка “Добър 4”. Като наследство, което оставя проф. Хинков в здравното министерство, е именно провеждането на конкурси за директори на болниците, защото мандатите на повечето от тях изтичат: 

Тези процедури трябваше да ги проведа аз. Но аз бях спрянОт правителството бях спрян. Бях спрян от премиера, вицепремиера. Тогава беше казано, че министър, който си отива, не трябва да провежда конкурси. Попитах какво значение има това, след като конкурсите би трябвало да бъдат обективни, честни и прозрачни”. 

Като друг голям проблем той посочи периодичното изчезване на лекарства. Завещах на следващия министър и това решение – да се удължи срокът за забрана на изнасяне на лекарства, каза бившият министър.

Казуса “Пирогов” Хинков определи като продължаващ скандал: “Принципалът на тази болница е министърът на здравеопазването. След като той е взел решение, че този директор трябва да бъде отстранен и е издал заповед за това, той продължава да функционира на това работно място. Това са неща, които в държавата трябва да се решават системно, тъй като иначе се нарушава самият принцип и на разделение на властите, и законовата процедура”.

С новия министър Галя Кондева Хинков говорил и за най-проблемните болници в странатакъдето трябва да се внимаваЕдна от тях е болница “Св. Анна” във Варна, даде за пример професорът.

“Проблемът е системен и той е свързан с това, че държавните болници, поради редица причини, тяхното управление, смяната на директори е изключително трудно и се получават такива неща, като болницата в Котел. Появява се директор, който вероятно има други намерения, а не да оздравява и да води болницата както трябва”, коментира той. Според него би било добре да се потърси съдебна отговорност на предишния директор на болницата в Котел.

Хинков отбеляза и, че завещава на новия служебен здравен министър Галя Кондева и започнати дейности, за които тя е съгласна, че трябва да довърши: “Разплитане на проблеми, свързани със законодателство, което сме внесли в парламента, и проекти, които трябва да се довършват”. Проблемите в здравеопазването трябва да се решават екипно, постепенно, целенасочено и устойчиво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *