Депутати на БСП окупираха трибуната в НС.

Напрежение в пленарната зала и на два пъти окупация на трибуната от соцдепутатите – това предизвика опитът на мнозинството да отложи законопроект, внесен от ПГ на “БСП за България”. Днес е първата сряда от месеца и всяка парламентарна група има право да внесе своя точка за разглеждане в дневния ред на Народното събрание. След няколко часа спорове все пак довчерашното мнозинство отложи второто гласуване на Закона за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите, приет на първо четене през февруари.

Парламентът

Законопроектът предвижда възможност за предявяване на национален или транснационален колективен иск за забраняване на търговски практики, които са в нарушение на колективните интереси на потребителите. Текстовете предвиждат в иска хората да могат да предяват обезщетение за вреди. Санкциите за нарушителите нарастват до 70 хил. лв., а завеждането на колективния иск от потребителите е безплатно за гражданите и всеки може да се присъедини.

От ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ се противопоставиха на приемането на закона първо с аргумента, че липсва доклад на правната комисия за второ четене, а после и с факта, че е лошо написан.

По тази причина Хамид Хамид от ДПС предложи точката да бъде отложена, Анна Александрова от ГЕРБ предупреди, че липсващият доклад за второ гласуване и в същото време дискусия в залата представлява нарушение на правилника. “Това е безумен срам”, подчерта и Мирослав Иванов от ПП-ДБ по отношение на качеството на законопректа.

Снимка: БТА

До окупацията на трибуната се стигна, след като зам.-председателят на НС Росица Кирова призова залата точката да бъде отложена, група депутати от БСП скочиха на трибуната и я окупираха, като започна разправия между тях и Кирова.

“Спрете гласуването. Как отлагате точката? Те може да предложат БСП да ги няма в залата”, скочи Георги Свиленски. Около него протестираха Борислав Гуцанов, Иван Ченчев. Присъединиха се още няколко народни представители от левицата. И поискаха почивка за събиране на правната комисия.

Преди това в декларация соцлидерката Корнелия Нинова обвини довчерашното мнозинство, че работи против българските граждани. 

“Става дума за натиск, за пари и за лобизъм. Много добре го знам, пренебрегвате потребителите и подкрепяте онези, които им свалят по 10 кожи, за да си пълнят джобовете, а оттам и вашите”, обвини Нинова. На аргумента на депутатката от ГЕРБ Анна Александрова, че срещу закона има 6 отрицателни становища, Нинова апострофира: “За Конституцията имаше 50 отрицателни становища и нито едно положително и вие си я приехте, и сега я сърбаме”.

“Хората, които направиха поправката в Конституцията, която дава толкова тежки последици, днес ни дават акъл дали е качествен този законопроект, или не. Хората, които ни обещаха преди един месец, че по него ще се създаде работна група, такава няма и днес, искат още едно отлагане”, заключи соцлидерката. Тя обясни,  По този иск не дължите пари. Санкциите за тези, които посягат на правата ви, се увеличават на 70 хил. лв. 

Снимка: БТА

След спора на трибуната Росица Кирова отмени гласуването за отлагане и даде повторна дълга почивка, а след нея беше направен компромис – точката, внесена от БСП, беше вкарана за обсъждане. Това не беше одобрено от ПП-ДБ. От коалицията предупредиха, че ако бъде приет този законопроект, ще създаде много проблеми.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова заяви: “Този проект на закон е лош. Вместо да засили защитата на потребителите, ще създаде само правен хаос”. Тя посочи, че ако бъде приет, законът ще доведе до правни абсурди.

“Да, лош е законът за някои, но не за българските граждани. С какво ще ме ощети мен този закон?”, отвърна Георги Свиленски от БСП.

Снимка: БТА

“Защо са тези електрошокове в момента отново?” попита юристът от ГЕРБ Радомир Чолаков, като напомни, че защитни разпоредби има в ГПК и в закона за защита на потребителите.

Споровете продължиха още близо час, последва мъмрене от страна на ПП-ДБ спрямо ГЕРБ и Росица Кирова, че чака инструкции и не отлага точката, както по-рано предложи Хамид. Самият той заяви, че няма какво повече да добави към предложението си. Последва обрат – зам.-председателката на НС подложи на гласуване точката със закона на БСП за отлагане до изготвяне на доклад от правната комисия. 

Този път довчерашното мнозинство отложи второто четене, това отново провокира социалистите да окупират трибуната, намеси се и квестор, а Кирова прекъсна заседанието за половин час. Против отлагането на закона гласуваха от БСП, “Възраждане” и ИТН, отказаха да го разглеждат от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *