Делян Пеевски:Отиваме на избори, всичко друго е мъка

Ясно е, че отиваме на избори, всичко друго, което се случва, е фарс и мъка. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на ДПС Делян Пеевски. 

Ротационно правителство

“Няма смисъл, нека да запазят достойнството си всички и да отидем да видим какво доверие ще ни дадат хората”, коментира Пеевски и продължи:

“Г-н Борисов изключи втори мандат, аз изключвам трети мандат, ако е при ДПС.

“Ние направихме всичко, което можахме да няма избори. По никакъв начин не се намесихме и чакахме те да се разберат. Но те не се разбраха. Според мен ПП-ДБ изчерпаха всички възможности да не се отива на избори”, добави той. 

И отбеляза, че от ПП-ДБ не е трябвало да прекаляват с исканията си, които са “несъразмерни на тяхната тежест”, и отново подчерта, че ДПС е щяло да даде своята подкрепя при разбирателство между ПП-ДБ и ГЕРБ, за да не влиза страната в “безвремието на предсрочни избори”.

Попитан за думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ПП-ДБ са близки с ДПС, Пеевски отговори, че това са закачки.

“И ДПС, и ГЕРБ сме близки с ПП-ДБ, защото работихме заедно 9 месеца всеки ден. Най-смешно ще е, ако в кампанията се отричаме едни от други, ще започне едно говорене кой на кого е близък. Само да подчертая, интимно близки не сме”, посочи Пеевски.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnovinite.bnt%2Fvideos%2F25132693273041760%2F&show_text=false&width=560&t=0

Малко по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че много е искал да има правителство, но “то свърши”.

Използвах всички лостове, всички компромиси. Два пъти Мария Габриел отиде при Денков, за да му каже – “счупвате всичко и във втория мандат нищо няма да се случи”, но те – инат или всичко, или нищо, коментира Борисов.

“Няма значение къде сме се срещнали. В нашата парламентарна група и партия вече никой не желаеше да разговаря с тях, защото се бяха наслушали на обиди. В петък на срещата с Асен Василев аз извадих листа и се надявам доблестно да го покажат, и въпреки интереса на партията и преговорния екип собственоръчно подчертах Асен Василев, че остава и е най-важният човек в кабинета. Това бе първият компромис. След това лично зачертах Христо Гаджев и написах Тагарев, лично зачертах Жечо Станков и написах Румен Радев и собственоръчно този министър, който ги изобличаваше за стотици милиони поръчки – Йоловски, казах – нека да е неговият заместник. Значи лично аз на този лист – лидерски – задрасках голямата част от това, за което се бори преговорният екип. Те не бяха съгласни с мен, но това е лидерството”, категоричен бе Бойко Борисов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *