БСП ще върне третия мандат.

БСП ще върне третия мандат, ако бъде връчен на партията от президента Румен Радев. Това потвърди зам.-председателят на социалистите Георги Свиленски. Според него първите два мандата са изчерпани, както и изобщо 49-ият парламент.

Ротационно правителство

“Чудя се защо България трябваше да загуби 9 месеца, за да се стигне до вчера – ГЕРБ хвърлиха кърпата и казаха, че няма да правят правителство, защото се търгуват постове”, коментира социалистът пред БНТ, след като Мария Габриел отказа да бъде министър-председател и да състави правителство, което означава, че идва ред на втория мандат. За него от ГЕРБ и ДПС вече казаха, че няма да е успешен, тъй като те няма да го подкрепят.

“Като познавам Борисов, който сутрин говори едно, на обед друго, а вечер прави трето… Личното ми мнение е, че са изчерпани и няма да има правителство, но всичко се случва час по час”, допусна все пак Свиленски още обрати в политическата ситуация.

В следващ парламент социалистите ще работят с тези, които искат да решават проблемите – Свиленски обаче отказа да посочи партии, а призова да се изчака да стане ясно кой ще влезе в следващото НС.

За заявката на ГЕРБ, че могат да продължат разговорите с ПП-ДБ след избори, Свиленски коментира: “Пожелавам им успех в предизборната кампания – ако това ще им е кампанията, че ще продължат разговорите, то по-добре да не ги спират”.

“Тази кампания трябва да я формулираме не с кого, а за какво – всяка партия да каже за какво ще се бори”, коментира депутатът от БСП.

По думите му в следващ парламент социалистите ще работят с тези, които искат да решават проблемите – Свиленски обаче отказа да посочи партии, а призова да се изчака да стане ясно кой ще влезе в следващото НС.

Свиленски не вижда проблем с последните промени в Конституцията, според които парламентът ще заседава и при служебно правителство:

“В нормална ситуация парламентът винаги заседава и не се саморазпуска. Това, че три години сме в някаква шизофренна ситуация да направим пет избора не значи, че лошото трябва да стане правилно”, каза Свиленски.

Заместникът на Корнелия Нинова коментира и създаването на вътрешнопартийното движение “Бузлуджанци”, като каза, че на срещата в НДС са присъствали бивши членове на БСП, които обвини, че работят против социалистическата партия от години.

Лидерът на БСП-София Иван Таков, който бе организатор на срещата, Свиленски обяви за “коалициционния партньор на ГЕРБ в СОС”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *