Путин: Ако в Русия влязат полски войски, те няма да излязат.

“Ако Полша изпрати войски в Украйна, те няма да си тръгнат – тя иска да върне земите, които смята за свои”, заяви в интервю за руски медии президентът на страната Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.

Русия на Путин

“Защото искат да си върнат тези земи, които смятат исторически за свои и които са им отнети от бащата на народите Йосиф Висарионович Сталин и дадени на Украйна. Те, разбира се, искат да си ги върнат. И ако официални полски части влязат там, те едва ли ще излязат”, обясни той.

Руският президент нарече ядрените оръжия на страната си “по-съвършени” от тези на САЩ и увери, че арсеналът винаги е “подготвен” за ядрена война, предадоха Франс прес и БТА.

“Само ние и американците наистина имаме триади (начин на организация на ядрените сили, включващ междуконтинентални балистични ракети, стратегически бомбардировачи и подводници – бел. ред.). И тук сме много по-напреднали. Целият ни ядрен компонент е по-модерен”, заяви Путин в интервю за руски медии.

Той се похвали, че в общи линии ядрените сили на САЩ и Русия поддържат “повече или по-малко паритет” по брой на носители и бойни глави, но руските са “по-модерни, както знаят всички специалисти”, отбелязва АФП.

“САЩ развиват компонентите на своите ядрени сили. Ние също. Не мисля, че това означава, че те искат да започнат ядрена война, но ако го направят (…) ние сме готови”, подчерта Путин. Той отрече отново да е обмислял използването на тези оръжия в Украйна.

Защо трябва да използваме средства за масово унищожение? Никога не е имало такава необходимост“, заяви руският президент, като подчерта, че руската военна доктрина предвижда използването на такива оръжия, ако е заплашено съществуването на страната или в случай на “посегателство срещу нашия суверенитет и независимост”.

Руският президент коментира за пръв път и изказването на френския президент Еманюел Макрон от 26 февруари, който заяви, че “не може да изключи” изпращането на западни войски в Украйна. Според Путин това няма да промени нищо.

“Ако говорим за официални военни контингенти от чужди държави, съм сигурен, че това няма да промени ситуацията на бойното поле. Това е най-важното, както и изпращането на оръжия не променя нищо”, подчерта руският държавен глава.

След провала на украинската контраофанзива през лятото на 2023 г. Русия е в по-силна позиция, но две години след изпращането на войски Москва не успява да победи Киев, отбелязва АФП. Но западната помощ се бави от месеци, което повдига въпроса колко дълго още украинската армия ще може да удържи фронтовата линия.

Според Запада една руска военна победа в Украйна само би подхранила териториалните ѝ амбиции в Европа. На този фон Макрон призова съюзниците на Украйна “да не бъдат страхливци” пред лицето на Москва и заяви, че подкрепата на Париж за Киев “няма граници” и “червени линии”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *