Дахер Ламот:Много хора от чужбина посещават хорото пред Народния театър.

Присъствал съм немалко пъти на това събитие с хорото пред Народния театър. Участниците там са от всякакви възрасти, но предимно млади хора, включително много чужденци. Винаги има такива от Франция, Белгия, Италия или прочие. Все хора , които искат да се забавляват, да опознаят чужда култура, да се пробват в интересно предизвикателство. Винаги виждаш камери на чужденци, с любопитство и усмивка.

Този културтрегер представя тези млади забавляващи се хора като някакви диви и прости изверги, простаци, като грозна напаст от дрипльовци.

Бил съм на полуезическия празник Мидсомар в Швеция. На него издигаха огромен подобен на кръст пилон (майско дърво) и хората танцуваха около него в кръг в традиционни дрехи, а вечер дори някои бяха чисто голи. Бил съм на карнавал в Италия, където хората се замерваха с плодове, носейки всевъзможни маски. В Испания пресъздаваха битка между сарацините и испанци, всички облечени в доспехи и въоръжени с дървени мечове, крещейки като зверове. Виждал съм пияни десетима шотландци в софийския Мърфис , които се съблякоха чисто голи да пият бира на маса, след като Уелс смаза от бой тяхната Шотландия на ръгби.

Съвременният “Бай Ганя” не е онзи, който танцува хоро и се забавлява с чужденци, носи традиционни носии и възстановява, запазва и предава във времето народни песни и танци.
Съвременният Бай Ганьо е онзи комплексар, който си приписва заслугите и постиженията на чужди държави и народи, за които той няма никаква заслуга, покрива се с интелектуалната пелена от зле направен костюм на европейски аристократ и гледа с презрение обикновени хорица, които той си втълпява, че са прогнила паплач, само и само за да се почуства покрай тях като някаква недостижима Висша раса. И да си въобрази, че със споменаването на Шекспир или подобни имена и шаблони (щото той друг не знае), той вече е неразделна и значима част от европейския елит, победоносно издигнал се над българските селяни.

А в реалност е гнусен и комплексиран злобар, с жълти зъби и кратери по лицето, който злобее срещу забавляващи се хора отстрани.

И знаете ли какво? Европейците не посещават София за да слушат намусени безполезни паразитиращи никому неизвестни псевдо буржоазници. А идват да друснат хоро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *