Григор Лилов:Скандал с Радев и натиск върху журналисти.

Скандал с Радев и натиск върху журналисти:
ЛИЦЕМЕРИЕТО Е ПОХВАЛА, КОЯТО ПОРОКЪТ
ПЛАЩА НА ДОБРОДЕТЕЛТА
*** Франсоа дьо Ларошфуко (френски сатирик)
.
Прессекретарят на президента ни – Кирил Атанасов, поискал обяснения от кореспондентката на Нова телевизия в Брюксел Антоанета Николова защо е съобщила, че България подкрепя заключението на Европейския съвет за Украйна. Не било вярно.
Ами вярно е!
(виж пълния му текст вчера в поста „Европейският съвет и Украйна” https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/pfbid0Hj1zgfcmB7TASFoyiHkk3vtEtkuqKGWcN154P6CGbuDuz3hpvwb5EsQZsBex9V4wl и коментара ми под него, в което посочвам и направената редакция в текста на заключението заради искането на България.)
.
“Пресслужбата на президента се вбеси от факта, че вчера в обедните новини казах, че ЕС е излязъл с много силни позиции по отношение на Украйна и че ще помагаме с въоръжение и че под този документ се подписва и България, въпреки че президентът малко преди това каза, че ние нищо пряко няма да дадем“ – заяви Николова пред вестник „Сега”.
България не подкрепя и не е част от общата поръчка на ЕС за боеприпаси за Украйна, обяви Радев пред журналисти и посочи, че „това е наше суверенно решение”.
Напомням, че военният министър Димитър Стоянов (бившият шеф на кабинета на президента), каза, че „България не е част и няма как да бъде от общата обществена поръчка на ЕС за предоставяне на 155-мм снаряди за Украйна, тъй като не използваме боеприпаси с такъв калибър.”
.
Изрече лъжа.
В държавните заводи “Терем” не се произвеждат боеприпаси с калибър 155 мм. Но в други частни и държавни заводи – ВМЗ, “Емко” и “Трансмобил”, има възможности и се произвеждат за износ
Например във ВМЗ Сопот почти от две години насам. Виж линкове от сайта на ВМЗ Сопот:
http://vmz.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F/%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b8/
.
http://vmz.bg/wp-content/uploads/2021/08/155-mm-round-with-HE-projectile.pdf
Същевременно служебният кабинет е взел решение Военното министерство да прехвърли на държавните заводи “ВМЗ-Сопот” стари боеприпаси на обща стойност близо 350 млн. лева с ДДС, за да получи новопроизведени с “цел обновяване на военновременните запаси”. А какво ще прави ВМЗ с тези снаряди, на които им изтича срокът. Ами ще ги продаде чрез посредници в чужбина! И е ясно къде в крайна сметка ще отидат.


Ситуацията е като в знаменития афоризъм на Оскар Уайлд „извинете, че не ви познах, но аз съм се променил много”. Българската физиономия в Брюксел, представлявана от нашите държавници е такава, че не припознава родната им физиономия у нас.


Причината за този двулик Янус е прозрачна.
Знае се, че не можем да откажем на съюзниците ни в ЕС, понеже ще резнат траншовете, както постъпиха с Виктор Орбан. Основания – дал Господ и все справедливи. И рано или късно ще ни вкарат в специална точка за обсъждане в НАТО (за пореден път посочвам, че Унгария ще бъде обсъдена в такава на предстоящата среща на високо равнище на НАТО през април).
От друга страна се знае, че родните държавници треперят пред Владимир Путин: шубе ги е, а защо – те си знаят.
Затова българската политика е и Вако, и Тако – хем да угоди на Брюксел, хем да не разсърди Москва.
А за капак ако има срив в доставките или негодни боеприпаси (имам специално разследване миналата пролет и началото на лятото за такъв скандал за четвърт милиард долара) посредниците добре служат като сапун за измиване на оцапаните политически ръце.
Втората причина също е прозрачна – корупцията. Оръжейните доставки през посредници означават надути цени и щедър комисион. Между впрочем оскъпяването чрез посредници освен това цели под западния натиск България да достави по-малко на брой боеприпаси, така че то също има политически оттенък, за което в Брюксел надали си дават сметка.
.
🔴В резултат за България:

  1. Скарва се с Украйна, макар и зад кулисите. Външният им министър Кулеба наскоро заяви, че когато настъпи мира, Киев ще отдаде всекиму заслуженото в икономическото сътрудничество и „държавите, които стояха настрани, въобще да не се надяват, че ще са сред добре приетите”.
  2. Скарва се с ЕС и НАТО, защото сега те са махнали с ръка на българската далавера заради далеч по-важната задача да се спре руската агресия, но няма да забравят и простят родното двуличие.
  3. Скарва се с Кремъл, защото той ще запомни тези, макар и опосредствени доставки, макар че оттам тупат по рамото Румен Радев за отказа му да предостави оръжия на Украйна, които иначе започваме да режем за скрап. Вместо да ги заменим с нови западни, както правят други държави (последната такава сделка е със словашките МиГ)
  4. Държавата губи пари заради частните посредници в сделките.
    🟡 Кой печели?
  5. Печелят се комисиони – за джобовете на политици и държавници.
  6. Печели, макар и частично и Русия – заради по-високите цени покрай посредниците ще има по-малко снаряди за украинците. И винаги преди мащабни военни руски операции или голямо украинско контранастъпление България може да задържи доставките, както се случи миналата пролет и през тази зима.
    .
    На този фон цинично звучи да призоваваш партиите си да заявят отношението си към Украйна, както се провикна Радев. Партиите вече са го заявили – в парламента, когато приеха решение за помощ с оръжия и което служебният кабинет прегази антиконституционно. Други партии като БСП и Възраждане също го заявиха – с гласовете си против това решение.

❗❗❗ Проблемът е, че не партиите, а президентът и неговия служебен кабинет не желаят да заявят открито тяхното отношение към Украйна и руската агресия и война срещу Украйна.


И така се раждат парадоксите: „извинете ме, че не съм се познал, но за тази среща се промених много”.
Изкуството на лицемерието изисква жертви.
Най-лесно е жертвата да е журналистиката.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *