Христина Коемджиева:Да се премахнат парковете, защото замърсяват въздуха.

Имали ли сте го това чувство, когато сутрин ви се е искало да си сипете, а в същото време имате усещането, че вече сте си сипали? Сега ще се убедите, че нещо може да звучи едновременно логично и абсурдно.

Гледам репортаж по една от телевизиите. Либретото е следното: Банишора. Спор между съседи от една страна и кмета на Средец от втора. Обект на спора:градинка, находяща се в междублоковото пространство. Съседите са сърдити, че градинката им се подготвя да бъде обособена за паркинг, кметската администрация е сърдита, че гражданите искат зеленина вместо още бетон. Дотук тривиалности на битието. Но чуйте аргументацията на инжинера от общината:

  • Вижте, част от колите частично паркират и в градинката. Оттам в дъждовно време по гумите им полепва кал. Тази кал се разнася по нашите улици. След това пекне слънце, калта изсъхне и от гумите на колите се раздроби, хвръкне в атмосферата и получаваме замърсяване на въздуха. После мрънкат, че им е мръсен въздуха. Махаме градинката, за да намалим замърсяването на въздуха!!!!

Една от съседките гледа като тирбушон от чутото.

-А новите блокове наоколо? -избутва съседката-тирбушон една възпълничка дама и се намесва в репортажа-защо в тях няма предвидени паркоместа, в самата сграда?

А ма, госпожа, и баба знае що! Щото един гараж не върви колкото един едностаен апартамент. Аман от глупави въпроси. А това да се усъмните в административно-олигархичните свързаности у нас е дори по-нелепо от калта, дето ни скрива слънцето.

За завършек на цялата тая епопея на преден план излиза момък, който от ексцентричност навярно решава да заеме страната на общината:

  • Госпожо, това не е градинка?-казва момъкът и заема вид на човек, умеещ аргументирано да защити мнението си, та ще се пръсне.

Госпожата плавно се обръща към момъка, сигурно, за да спечели време и обмисли казаното:

-Ама, как да не е градинка-и сочи зелените площи между блоковете-от 50 години живея тук и това винаги е било градинка.

-Това градинка ли го наричате. Това е място, на което хората си разхождат кучетата. Знаете ли вие какво е градинка въобще?

Съседката-тирбушон тамън да се освести и пак застива в умопомрачителен ступор.

И така, приятели, градинките като цяло са нещо много вредно в капиталистично-мегаполитното общество, в което живеем. Хем са източник на кал, хем и не са като градинките едно време ехее – са стават колкото човек да си облекчи кучето там и толкоз. А на всичкото отгоре човек не може един блок да си построи на спокойствие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *