Откъде идва названието Black Friday.

Black Friday

Както всяка предходна, така и тази година:
През 18 в. в Америка в последния петък на месец ноември, непосредствено след Деня на благодарността, се отварят пазарите за роби. След приключване на прибирането на царевицата, оковани във вериги, чернокожите стават обект на покупка като всеки друг добитък, но този път на намалена цена, за да бъдат спекулативно продадени на по-висока няколко месеца по-късно, когато отново започне аграрният труд. Това са хора, които не разполагат със свободата си, не разполагат с живота си, не разполагат с труда си, не разполагат дори с правото да умрат.
Малко са нещата, които човешката история е виждала и които могат спокойно да бъдат определени като “нечовешки”.
Днес не ни е достатъчен само “Черен петък” – имаме цели “черни” седмици и месеци, в които хедонистично да зарадваме още малко сетивата си, защото истинското щастие струва с 2 лв по-малко и винаги, винаги е “черно”, защото дори черното е новото черно.
Срам и позор и три пъти срам и позор.
Европа на Монтескьо, Дидро и Волтер, папагалски мимикрираща в безумие, може вече само да развява имената им като току-що свалените си нови Victoria’s Secret гащи. Онези, от “черния петък”.
И за да не бъда разбран погрешно, разбира се, че нямам нищо против намаленията на цените на продукти – начин допълнително да се стимулира паричния поток в една икономика.
Реакцията ми щеше да бъде същата, ако намаленията не се наричаха “Черен петък”, а “Баташкото клане”, “Agent Orange” или “Да убием 40 жени с камъни”.
Разликата между тях и “Черен петък” не е много голяма.

Огнян Бейкаров

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *