Как да поддържаме ноктите си правилно?

Вгледайте се отблизо в ноктите си. Изглеждат ли вашите нокти здрави или виждате места с нетипичен цвят или форма, начупени ли са  в краищата или с вдлъбнатини? Много от нежеланите състояния на ноктите могат да бъдат избегнати с подходящи грижи. В други случаи става въпрос за заболяване, което иска по-специфично внимание.

Ноктите: Какво е нормално и какво не?


Ноктите са съставени от слой протеин, наречен кератинкойто израства от областта в основата на нокътя под епидермиса. Новите клетки растат, а старите се втвърдяват и се избутват в посока върховете на пръстите.


Здравите нокти са гладки, без вдлъбнатини и цепнатини. Те са еднакви по цвят и консистенция, без петна. Понякога ноктите развиват безвредни вертикални хребети. Тези хребети са по-видими с напредване на възрастта. Поради травма ноктите също могат да развият бели линии или петна, които обаче израстват с времето.

Препоръчителна е консултация с дерматолог, ако забележите извиване на ноктите, удебеляване или изтъняване, тъмни ивици под ноктите, обезцветяване, кървене около тях, зачервяване, подуване и болка, отделяне на ноктите от кожата.


За да поддържате ноктите правилно, следвайте следните препоръки:

  • Дръжте ноктите си  чисти. Това предотвратява попадането на бактерии, гъбички и други организми, които  се задържат върху нокътната плочка или под нея.
  • Носете ръкавици при миене на съдове, почистване или използване на разяждащи химикали.
  • Подрязвайте и се грижете за ноктите си редовно. Използвайте остра ножица за маникюр или за подстригване.
  • Изрязвайте ноктите си под права форма и след това заобляйте краищата. Ако ноктите са ви по-твърди, можете да ги подрязвате след душ, когато омекват.
  • Използвайте хидратант. Когато използвате лосион за ръце, разтривайте лосион в ноктите и кожичките също.

18% от повърхността на нокътя са вода и много малко мазнини. Затова е належащо поне веднъж на седмица за около пет минути да си правите масаж на ноктите със специални кремове и масла за нокти, за да ги подхранят в дълбочина. Освен това и храненето играе много важна роля в поддържането на красивите нокти – витамини и минерални соли трябва да се приемат всекидневно с храната. Не бива да избягвате различни видове зеленчуци, както и типовият хляб.

Ако имате бели петънца по ноктите, натъркайте ги с лимон.


Какво да не правите с ноктите си:

  • Не злоупотребявайте с ноктите си. За да предотвратите повреждане на ноктите, не използвайте ноктите си като инструменти за трудноотварящи се вещи или други от този род.
  • Не гризете ноктите си или кожичките. Тези навици могат да повредят ноктите, което може да позволи проникването на бактерии или гъбички и  предизвикване на инфекция.
  • Вместо да изрязвате кожичките, по-добре ги потбутнете с нокът или специален уред.
  • Не игнорирайте проблемите. Ако виждате, че имате проблем с някой нокът, който не изглежда, че ще се оправи сам или е свързано с други признаци и симптоми, консултирайте се с личния си лекар или дерматолог.

източник:e-zdravey.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *