Какво знаем досега за новия вариант на COVID-19

Определят го като “ужасен” или “плашещ”, но за него все още се знае твърде малко. Новият вариант на COVID-19 беше открит в една от провинциите на Южна Африка и притесни учените с това, че много се отличава от първоначалния коронавирус, открит през 2019 г. в Ухан, Китай.

Вариантът все още няма име. То ще му бъде дадено от Световната здравна организация (СЗО), която свиква днес извънредно заседание, посветено на случая. Засега за него се говори като за B.1.1.529.

Бъдещото му име най-вероятно ще е взето от буква в гръцката азбука, както стана с предишните варианти, кръстени Бета или Делта.

Какво е сигурно до този момент

Досега има 82 напълно доказани случая на новия вариант.

  • 77 от тях са открити в провинция Гаутенг в Южна Африка, където се намира и столицата Претория;
  • 4 са открити в Ботсвана;
  • 1 е открит в Хонгконг.

Огнището на варианта е в Южна Африка. Единственият доказан случай в далечния Хонгконг всъщност е на пътник, летял със самолет именно от Претория.

В Южна Африка са ваксинирани едва 24% от населението.

Учените предполагат, че много повече от случаите на коронавирус в южноафриканската провинция може да са били от този вариант, без това да е било изследвано. Те допускат, че B.1.1.529 може да е разпространен и в други провинции на страната.Новият вариант има 50 мутации

Новият вариант има необичайно голям брой мутации. До този момент учените са установили общо 50, като 30 или повече се отнасят до спайк протеина.

Спайк протеинът се смята за проводник на вируса в клетките на човешкото тяло. Повечето съществуващи ваксини срещу COVID-19 са изградени така, че да се преборят именно с него.

Новият вариант идва с твърде много мутации, каза професор Тулио де Оливейра, който ръководи Центъра за противодействие на епидемиите в Южна Африка. По думите му B.1.1.529 показва голям скок в еволюцията на вируса и с това поражда притеснения за ефективността на разработените ваксини.

Какво не е известно

Все още учените нямат отговор на двата основни въпроса, които тревожат хората по света: дали този вариант се предава по-лесно и дали ваксините предпазват от него. За да се установи това, е нужно време.

Тревожният брой на мутациите не означава непременно лоша новина, пише Би Би Си. Първо трябва да се разбере как точно действат те.

Освен това изследователите смятат, че има надежда големият брой мутации да работят срещу самия вирус и да го направят нестабилен.Тревожният брой на мутациите не означава непременно лоша новина

Дотук учените са установили, че сред мутациите на новия вариант има и някои, които са познати. Сред тях е N501Y, която улеснява разпространението на вируса. Има и други, за които е известно, че отслабват действието на антитела. Но голямата част от мутациите са все още неизследвани и действието им е непознато, пише Би Би Си.

Досега е имало и други варианти на коронавируса, които са плашили изследователите, но в крайна сметка не са се оказвали чак толкова различни от първоначалния коронавирус, казва професор Ричард Лесълс от университета КваЗулу-Натал в Южна Африка.

В началото на тази година се смяташе, че вариантът Бета ще “превземе света”, а накрая се оказа, че в света се разпространи най-бързо вариантът Делта.

Имаше и много страхове, че ваксините няма да предпазват изобщо от варианти на коронавируса, а това не се оказа вярно.

Реакцията в света

Израел, Великобритания, Италия и Сингапур незабавно спряха полетите от и до Република Южна Африка, Ботсвана, Мозамбик, Намибия, Лесото и Зимбабве. Забранено е и транзитното преминаване на пътници от тези страни.

Индия и Япония въведоха засилено тестване на летищата.

Някои държави отправиха призив към гражданите си в Южна Африка да напуснат страната, други въведоха задължителна 14-дневна карантина за хора, вече пристигнали оттам.

Южна Африка за втори път е огнище на разпространение на вариант на коронавируса. През миналата година оттам тръгна вариантът Бета.

източник:svobodnaevropa.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *