Европа постепенно затваря границите си за Южна Африка заради новия вариант на COVID-19

Европейските държави вече започнаха затваряне на границите си за Южна Африка заради регистрирания там по-опасен вариант на COVID-19. Мутацията вдигна на крак Световната здравна организация, която свика спешно заседание. Властите в Италия и Германия вече въведоха рестрикции за пътувания от и към Южна Африка.

Рим забрани влизането на територията на Италия за всички, които през последните 14 дни са пребивавали в Южна Африка. Държавите, които са засегнати от рестрикцията са Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия и Есватини. Германският здравен министър Йенс Шпан каза, че авиокомпаниите, идващи от Южна Африка, ще могат да превозват само германски граждани

.

Пътуващите ще трябва да преминат под карантина за 14 дни, независимо дали са ваксинирани или не.

Великобритания и Израел също прибегнаха към въвеждане на рестрикции. Лондон забрани полетите от Южна Африка незабавно, а всеки пристигнал в Обединеното кралство от континента през последните дни ще трябва да бъде тестван за COVID-19. Вариантът предизвиква загрижеността на учените заради големия брой мутации и бързото разпространение сред младите хора в Гаутенг, най-гъсто населената провинция в Южна Африка. Новият вариант е регистриран в Ботсвана и Хонконг при пътници от Южна Африка.

източник:novini.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *