Писателят Георги Бърдаров: Ние сме демографски парадокс

„Ниските нива на раждаемост са световен феномен. Големият проблем на България е острият дефицит на активно младо население. Ние сме демографски парадокс. Имаме най-ниската средна продължителност на живота в ЕС, но и най-застаряващото население. Това е изключително опасно за бъдещето на България във всеки един аспект, но най-вече в икономически и социален.

Парите за всички сфери се изкарват от работещите, колкото са по-малко те, толкова повече са натоварени с данъци, толкова по-малко пари влизат в държавната хазна. Икономиката се движи от активното население. Ние имаме области, където над 30% от населението е над 65 години. Такова е положението във Видинска област“. това заяви Георги Бърдаров, специалист по демография пред БГНЕС.


„Демографската криза може да се обърне и това не е абстрактен оптимизъм. Трябва да насочим усилия в правилната посока“, каза още Бърдаров.


“Това е световен процес, който е част от световната урбанизация. В началото на XIX век градското население в света е било 2%, днес е 54%, а ще стане 70% до края на века. В държави като Уругвай, Германия и Белгия градското население е над 90%. Ние не сме изолиран остров от световните процеси. Големият проблем на България не обезлюдяването на селата, а крайно неравномерното разпределение на населението. Скоро 40% от населението ще бъде концентрирано в 6 български града“ коментира Бърдаров.


Специалистът смята, че хората ще преоткрият селата и те ще се превърнат в места за живеене на млади, интелигентни хора, които работят от вкъщи и са екологично настроени. Той сподели, че ниската раждаемост, отново, не е само български проблем.


Според него основния ни проблем е ниското ниво на образование и трябва да се работи в тази посока


Писателят прогнозира, че в средата на века населението на Земята ще достигне 9 млрд., но след това ще започне да намалява. .

източник:frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *