Как да мием правилно косата си.

Изглежда лесно просто да измием косата си, но ако няколко пъти направим тази процедура по грешен начин, това може да я изтощи не по-малко от останалите вредни влияния, на които е подложена. Затова се уверете, че спазвате следните съвети:

шампоан – изберете вида на шампоана според особеностите на скалпа си. Определянето е лесно: ако косата е омазнена 2-3 дни след измиване, значи кожата на главата е нормална, 1-2 дни след измиване – мазна, а ако не се е омазнила 6-7 дни – суха. Ако я боядисвате, най-добре вземете шампоан за цвета на боята и съответния тип скалп.
вода – тя не бива да е много гореща, нито студена, а хладка. Това ще ви гарантира качествено измиване, без да стимулирате скалпа си да произвежда голямо количество защитен мазен слой.
техника на измиване – преди да сте започнали миенето, срешете добре и накиснете косата си само с топла вода. Прилагайте шампоан не повече от два пъти на едно миене, в противен случай кожата на главата се изсушава. По време на сапунисването масажирайте скалпа си с кръгови движения, това стимулира кръвообращението и растежа на косата. После старателно я изплакнете с течаща вода.
балсам – желателно е да бъде от една серия с шампоана, но не е задължително. Не забравяйте, че най-важното е да не прекалявате с грижите – не е необходимо да задържате балсама повече време, отколкото е указано на опаковката. Няколко минути са достатъчни, в противен случай може да получите дори обратен ефект – тежка и бързо омазняваща се коса без обем. След балсама отново изплакнете добре. Ако косата ви е суха, увредена или къдрава, може да използвате балсам без отмиване.
сушене – най-добре е косата да съхне сама, без сешоар. Ако все пак се налага, използвайте колкото се може по-малко горещия въздух. В никакъв случай не решете грубо мократа си коса, тъй като в това състояние тя е най-уязвима. Изчакайте, докато косата изсъхне леко и след това прекарвайте гребена или четката (които е жалателно да са дървени) през нея с равномерни движения. Ако косата ви се заплита лесно, винаги започвайте сресването от краищата към корените.

Още за Как правилно да мием косата си? | Здравни съвети Framar.bg от Framar.bg: https://saveti.framar.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D0%BC-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8

източник:farmar.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *