САЩ поздравиха президента Радев за уточняване позицията по отношение на Крим

Съединените щати приветстват изясняването на позицията на президента на България [Румен] Радев днес, с което той потвърди, че страната стои зад териториалната цялост на Украйна и даде ясно да се разбере, че Крим принадлежи на Украйна.”

Това заявява говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс в началото на редовния брифинг във Вашингтон.

Той допълни, че “САЩ, Г-7, ЕС и НАТО са обединени в позицията си, че въпреки руските опити за анексиране и продължаващата окупация Крим е Украйна”. “Всички ние, включително България, обявихме на Кримската платформа през август, че Крим е интегрална част от Украйна и че не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимира завземането и окупацията на полуострова от нейна страна.”

Пресслужбата на президента разпространи вчера следобед съобщение, че което поясни: “Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации. От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост.”

Сутринта посолството на САЩ реагира: “Съединените щати са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като “руски”.

Нед Прайс коментира още, че струпването напоследък на руски войски близо до границата с Украйна предизвиква сериозна загриженост във Вашингтон, защото е известен сценарият от 2014 г., по който Москва действа. Става дума за създаването чрез провокации на оправдание за нахлуване в Крим и Източна Украйна. “Разменихме информация с нашите партньори в европа, в НАТО и в Украйна”, допълни Прайс. Той напомни, че на поредица срещи напоследък държавният секретар Антъни Блинкън е потвърдил категоричната подкрепа за териториалния интегритет на Украйна.

Не искаме да виждаме – ние и европейските ни партньори – ескалиращи действия от страна на Москва, допълни той.

източник:frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *