Доц. Мангъров: Пандемията на неваксинираните.

Материал за размисъл:
“В САЩ и Германия високопоставени служители са използвали термина “пандемия на неваксинираните”, което предполага, че хората, които са били ваксинирани, не са от значение за епидемиологията на COVID-19. Използването на тази фраза от длъжностните лица може да е насърчило един учен да твърди, че „неваксинираните заплашват ваксинираните за COVID-19“.(1) Но тази гледна точка е твърде опростена.
Има все повече доказателства, че ваксинираните индивиди продължават да играят важна роля в предаването на инфекцията. В Масачузетс, САЩ, общо 469 нови случая на COVID-19 са открити по време на различни събития през юли 2021 г., като 346 (74%) от тези случаи са при хора, които са били напълно или частично ваксинирани, като 274 (79%) от тях са били симптоматични. Стойностите на прага на цикъла са също така ниски между хора, които са били напълно ваксинирани (медиана 22·8) и хора, които са били неваксинирани, не напълно ваксинирани или чийто ваксинационен статус е неизвестен (средно 21·5), което показва висок вирусен товар дори сред хората, които са били напълно ваксинирани.(2) В САЩ към 30 април 2021 г. са съобщени общо 10 262 случая на COVID-19 при ваксинирани хора, от които 2725 (26,6%) са били безсимптомни, 995 (9,7%) са били хоспитализирани , а 160 (1,6%) са починали.(3) В Германия 55,4% от симптоматичните случаи на COVID-19 при пациенти на възраст 60 или повече години са били при напълно ваксинирани лица(4) и този дял се увеличава всяка седмица.
В Мюнстер, Германия, нови случаи на COVID-19 са настъпили при най-малко 85 (22%) от 380 души, които са били напълно ваксинирани или са се възстановили от COVID-19 и са посещавали нощен клуб.(5) Хората, които са ваксинирани, имат по-нисък риск от тежко заболяване, но все още са важна част от пандемията. Следователно е погрешно и опасно да се говори за пандемия от неваксинирани. Исторически, както САЩ, така и Германия имат негативен опит със заклеймяване на части от населението заради цвета на кожата или религията им. Призовавам високопоставени служители и учени да спрат неуместното стигматизиране на неваксинирани хора, които включват нашите пациенти, колеги и други съграждани, и да положат допълнителни усилия за обединяването на обществото.”
THELANCET.COM

доц.Мангъров

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *