Аспарух Илиев:Ваксините не водят до стерилитет.

Не вярвайте на непрекъснато завръщащите се фалшиви новини за анти-Ковид ваксините.

  • Пълна лъжа е, че водят до стерилитет. Има тонове доказателства против това.
  • Пълна лъжа е, че всички ще умрем от тях и предизвикват рак.
  • Няма нищо вярно в това, че не могат да се ваксинират бременни – могат и трябва (без първоото тримесечие на бременността и то тогава не поради чиста предпазливост, а не защото има данни за проблем). Болните от Ковид бременни боледуват по-тежко от другите, по-висок е рискът от загуба на плода при инфекция през този период.
  • Пълна лъжа е, че ваксините заразяват с Ковид – те не носят цял вирус или ако го носят (Валнева или неразрешената в Европа китайска Синовак), вирусът е убит.
  • Пълна лъжа е, че ваксините съдържат графен. Много от твърдящите не знаят какво е графен. Цитират се абсолютно измислени твърдения на научни измамници, известни от десетилетия, които уж били открили графен (кафяв, скъп и неразтворим) в бистрите ваксини.
  • Лъжа е, че ваксините са неефективни, защото има много болни в Европа – дори държавите с висока степен на ваксинация имат много неваксинирани, сред които инфекцията вилнее. Пресметнато на глава от населението рискът от тежко протичане и смърт от Ковид при ваксинираните е десетки пъти по-нисък от този на неваксинираните. С този силно заразен делта вариант и 10% неваксинирани са достатъчни за голяма вълна.

Няма да отричам, че ваксините имат, макар и много редки, но и странични реакции – много редки тромбози при векторните, редки миокардити при млади мъже под 30 при РНК ваксините, някои изключително редки неврологични, алергични или хематологични странични реакции. Ползата от ваксините обаче надвишава рисковете хиляди пъти. Все пак, обаче, е добре да говорим истината за истинските странични реакции, а не да си измисляме.

Аспарух Илиев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *