Украйна извика на среща посланика на България заради изказване на Радев, че Крим е “руски”

Посланикът на България в Украйна е извикан на среща в украинското Министерство на външните работи. Повод е изказването на президента Румен Радев по време на предизборен дебат, че полуостров Крим е „руски“.

„Украинската страна изрази пред посланика позицията на страната за некоректността и недопустимостта на изявленията на българския президент Румен Радев по отношение на Крим по време на телевизионен дебат вчера“, пише в съобщението на външното министерство на Украйна.

В дебата със своя опонент в балотажа на президентските избори Анастас Герджиков Радев, който е кандидат за втори мандат, каза в отговор на въпрос, че Крим „в момента е руски, какъв да е?“.

Украинският полуостров Крим беше превзет от Русия през 2014 г. Днес Москва смята тази територия за своя. ЕС и САЩ не признават това и подлагат Русия на санкции.

През 2016 г. Румен Радев се обяви против тези санкции. В четвъртък Радев отново каза, че санкциите, наложени на Русия, са неефективни.

Според украинското Министерство на външните работи думите на българския президент „не допринасят за развитието на добросъседски отношение“ между София и Киев и не съвпадат с официалната българска позиция. Институцията посочи, че очаква от Радев да обори твърдението си.

„Посланик Костадин Коджабашев увери в непроменената позиция на България в подкрепа на териториалната цялост на Украйна, включително Крим като част от територията на страната ни, и в усилията за вдигане на окупацията на полуострова, в частност чрез участието на България в Кримската платформа“, пише още в съобщението на украинското външно министерство.

източник:svobodnaevropa.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *