Рашков: Проверката в СУ е за схема, която напомня на тази с АМ ”Хемус”. Герджиков да не бърка

Не знам защо в дебат на такова високо ниво намери място една проверка, предприета от служители на полицията евентуална злоупотреба с бюджетни средства за ремонт на общежития в няколко университета. Става дума за 78 мл. лева. Средствата са преведени с писмо от МОН, с което е дадено указание на ректорите да преведат 100% сумите на съответните изпълнители. Това не напомня ли механизма, по който е възлагано изграждането на отделните лотове по АМ “Хемус”? Виждаме идентичен почерк при усвояването на огромни финансови средства. Герджиков да не бърка двете понятия.

Това заяви в ефира на “Дарик радио” служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Повод за коментара му са снощните обвинения от страна на кандидат-президентът, подкрепен от ГЕРБ проф. Анастас Герджиков. Ректорът на Софийския университет заяви, че МВР е нахлуло в университета и е правило проверки заради изборния процес. Днес обаче властите у нас го опровергаха и разпространиха информация, че става дума за далавера с ремонт и саниране на общежития по същата схема със строежа на АМ “Хемус”.

“Разбирам ГЕРБ напълно. Те нямат аргумент, с който да се противопоставят на очевидните факти. Чух, че министърът на вътрешните работи шест месеца изнася само лъжи. Това го твърдят предимно представители на ГЕРБ. Разочарован съм обаче, че чух същото и снощи от устата на предентента за президент Анастас Герджиков. Очевидно си служи с опорки на ГЕРБ, въпреки че през цялото време твърди, че не е ангажиран с нито една партия”, отсече още Рашков.

По отношение избирателната активност в Турция и напрежението между България и южната ни съседка през последните дни заради изборния процес, Рашков посочи – на пресконференцията на родните власти е съобщено само онова, което е записано в турската преса.

“Внимание тук заслужава нещо друго – защо, например, в някои градове в една секция първо са гласували по 1500 граждани и възможон ли е това според продължителността на изборния ден? Възниква и друг въпрос – как така някои от гражданите, явили се да гласуват, се затрудняват с българския език писмено и говоримо и как успяват да гласуват в рамките на 1-2 минути? Дори в тоталитарна България БКП не успя да постигне такъв рекорд като този на ДПС”, посочи още Рашков.

По думите на служебния силов министър действително през последните месеци има 30% ръст на разследванията за търговия на гласове като за периода на двете служебни правителства е създадена практика за разследването на подобен тип престъпления. Тези дела са били малобройни допреди това.

“Разследванията при последните трима министри в МВР са се брояли на пръстите на двете ми ръце. От юли тази година делата бяха 91. В моммента вече са над 130”, посочи още Рашков.

“Някои партии са загубили политическата почва под краката си и се стараят чрез измами и престъпления да влязат в пленарната зала на Народното събрание. Става дума за вид политическа корупция, която води към парламента, ако успее. Многократно отбелязах рекордьорите в тази дейност, но никога не съм казал, че само те купуват гласове. През юли отчетохме, че 2/3 от купуването на гласове се извършва от ГЕРБ и ДПС”, посочи още Рашков.

По думите му поставянето на знак за равенство между “репресия” и “противодействие на престъпността” е умишлено.

“Според тяхната логика изглежда МВР трябва да започне да си затваря очите пред безобразията, които самите те извършват. Това няма да стане, докато аз съм министър. Нека не мислят, че ще коригираме посоката. Ще се борим срещу престъпността, независимо дали идва от криминогенния фактор в страната или от политическите среди”, категоричен беше Рашков.

източник:frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *