Н. Ананиев: Радев олицетворява протестите, а Герджиков – модела, срещу който протестираха българите

“Преговорите се движат много прозрачно за всички. Когато има среща, излиза се на брифинг и се съобщава, че се върви в посока редовен кабинет. Обединение по конкретни политики. България се намира в икономическа, здравна и политическа криза. Служебният кабинет е с вързани ръце, защото няма работещ парламент. Ключово е да има работещ парламент и редовен кабинет”

Това заяви лидерът на “Волт” Настимир Ананиев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че изборите все още не са свършили. По думите му е от ключово значение хората да излязат да гласуват тази неделя на балотажа и да подкрепят действащия президент Румен Радев. 

“А не кандидата на ГЕРБ и ДПС. Това е ключово, за да може да продължи самата промяна. Много е важно Румен Радев да продължи своя мандат”, каза Ананиев, но добави, че съставянето на кабинет няма да зависи от избора на президент.

“Тук имаме битка на модела – кой какво олицетворява. Радев олицетворява протестите. Кандидатът на ГЕРБ и ДПС олицетворява модела, срещу който протестираха 70% от българите”, настоя лидерът на “Волт”.

“Държавата трябва да се управлява синхронно, макар и коалиционно. Държавата е един организъм, а в момента има затлачване – това затлачване е прокуратурата. Там се спира всичко и не се случва нищо. Кирил Петков и Асен Василев показаха много нередности. Хората очакват, че когато някой бъде хванат да изнася милиони в сакове, той ще понесе отговорност. Специализираната прокуратура трябва да се махне, това звено е ненужно”, коментира още Ананиев.

“Всички партии, които бяха в 45-ото и 46-ото НС, и бяха част от опитите за сформиране на правителство, в момента разбират, че трябва да се направи крачка назад и да има смирение, за да направим редовен кабинет”, добави той.

“Бойко Рашков си свърши много добре работата, не допусна контролираният и купеният вот да гласува. В България има около 500 хил. зависими и купени гласове”, изтъкна Ананиев. 

По неговите думи Северна Македония е сред ключовите теми на външната ни политика и ще бъде обсъждана в коалиционния формат.

“Искаме РСМ да е част от ЕС, но не с цената на големи компромиси. Имаме споразумение, което от тях не се спазва, но и там има динамика. Македонците като гласуваха срещу Заев, те казаха: Искаме да сме в ЕС, да сме с България в ЕС, очевидно вие не се справяте с тази задача. Ние искаме нормални добросъседски отношения. На Заев му беше вдигнат червен картон, македонците ще се смирят”, каза още Ананиев.

източник:frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *