САЩ с нови обвинения към Русия

Руската федерация извърши тест на ракета срещу сателити в земната орбита. Събитието предизвика гневна реакция от страна на САЩ, според които то е поставило в опасност живота на космонавтите на борда на Международната космическа станция (МКС), съобщи Би Би Си.

Заради опита седемчленният екипаж на МКС е получил инструкции да се евакуира в спасителните капсули на станцията за два часа, катко и да затвори всички люкове, водещи към отделните модули.

„Русия извърши безотговорен тест на ракета, която унищожи един от сателитите им. От него се образуваха 1 500 орбитални отломки и стотици хиляди по-малки частици, които застрашават интереса на всички нации“, заяви говорител на Държавния департамент.

По думи на шефа на НАСА Бил Нелсън действията на Москва са „немислими“, тъй като е бил застрашен животът на космонавтите на МКС, сред които има и двама руснаци. Според него отломките създават риск за сателитите, както и за полетите в орбита за бъдещите години.

Според руската космическа агенция Роскосмос всичко около опита е преминало спокойно, по всички правила и няма никой застрашен.

Засега не е ясно кой е сваленият обект, но най-вероятно става въпрос за руския сателит за шпионаж „Космос 1408“. Той е изстрелян през 1982 г. и тежи близо един тон, но е спрял да функционира преди много години.

През април Русия проведе още един подобен тест, а представители на Кремъл обявиха, че космосът все повече ще се превръща във важно поле за военни действия.

източник:svobodnaevropa.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *