Кирил Петков: От днес влизаме в разговори с другите лидери.

Още днес ще влезем в разговори с другите лидери. Има много теми, които ни обединяват. Това заяви в ефира на Нова телевизия съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков.

Искаме да направим работни групи и да съберем всички партии, с които имаме общи политики, каза още той и добави, че лидерската среща ще бъде направена, но тя няма да е кое министерство на кого ще бъде, а за ясни политики с ясни резултати по теми.

Идеята ни е да се срещнем с всеки един и да чуем какво искат те да ни кажат. После да направим обща среща и всички партии да си изкарат специалистите. Всеки трябва да отиде с ясно убеждение после защо гласува за тази коалиция. Благотворно ще е и за българския народ кой са политиките и различията по които дебатираме. Трябва всички да знаят, че имаме обща цел и тя е национална. Трябва да се изслушваме и да видим къде са допирните ни точки, каза още Петков.

Петков заяви, че се е чул и с Корнелия Нинова, и с Христо Иванов и със Слави Трифонов. “Със Слави разговорът ни бе къс и конструктивен, аз му се обадих”, обясни още той.

Конструктивното е, че имаме голямо мнозинство с което виждаме общи допирни точки. България има нужда от коалиция, темите са толкова важни. Ясно се виждат коалиционните ни партньори и трябва да водим много конструктивен диалог, подчерта съпредседателят на “Продължаваме промяната”.

Петков е на мнение, че колкото повече са детайлите, толкова по-малко ще са разминаванията за в бъдеще.

По думите му трябва да се направи А отборът на България. Този отбор има образование и квалификации. България не е чак толкова сложна структура. Но вярвам, че ако изчистим нещата днес, ще имаме един много здрав фундамент и ще става въпрос на изпълнение. Няма да влезем с нито една червена линия на база на хора, категоричен е той. 

“Нашите предложения ще са аз да съм премиер, а Василев – финансов министър. Но ако от коалиционните ни партньори ни убедят, че има някой по-добър за тези позиции, бихме се съгласили – ако има някой по-подходящ или с по-добро образование”, каза Кирил Петков.

Попитан за Бойко Рашков, той заяви, че лично го харесва. “Трябва ни човек, който да има смелостта когато получи заплахи – да издържи”, заяви Петков и добави, че трябва да се влезе диалогично и може някой от коалиционните им партньори да има невероятен експерт, за който той не знае. “Мисля, че Бойко Рашков е независим”, добави още Петков.

“Няма да хвърляме имена през медиите, а всеки ще каже какво мисли от коалиционните ни партньори”, каза Кирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически.

“Трябва да има лустрация на крадците. Всеки, който е използвал обществени средства за лични средства – то той трябва да понесе своята отговорност. Има червена линия и тя е да се смени главният прокурор и да имаме работеща прокуратура. Това е обща цел. Искам това да стане, искам главният прокурор да бъде сменен. Трябва да видим механизмите и да чуем всяка една партия. КПКОНПИ трябва да заработи и то максимално бързо трябва да се подобри закона за нея. Ако това стане – няма ние да съдим хората, кой е крадец и кой не е, а ще си имаме един работещ орган, който ще прави преглед и ще защитава наистина публичния интерес”, категоричен е Кирил Петков.

Имаме две базови неща – работеща прокуратура и независим антикорупционен орган, каза още той.

Ние сме служители, нямаме право да работим за партийните си интереси. Имаме един народ, който ни подаде ръка и трябва да решим належащите въпроси, смята Петков.

“Вярвам, че ще стигнем до коалиционно споразумение с надпартийни интереси”, каза съпредседателят на ПП.

Запитан за Македонския въпрос, той заяви, че трябва да се формират правилните работни групи. “Времето не е функция на часовника, а колко работа си свършил. Ако има една работна група, която се среща всеки месец и такава която се среща на 6 месеца, то работата, която се върши ще е различна. Не може в такива групи да има хора, които никога не са водили преговори. Трябва да чуем и едната и другата страна, но да защитим и националния ни интерес”, категоричен бе Петков.

“Знаете ли, кое е най-хубавото на Продължаваме промяната? Това, че няма човек на тази планета който да ни вдигне телефона и да каже: Направете това, защото ви казвам. Ако трябва да направим нещо, то трябва да ни убедят, че е най-доброто за България”, категоричен е той.

Що се отнася до новите дългове, той заяви: те са заложени още от министър Ананиев, когато е заложил бюджет с дефицит.

Парите от Плана за възстановяване трябва да дойдат в началото на следващата година, допълни Петков.

източник:novini.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *