Въпреки натиска на Путин: Германия не одобри “Северен поток – 2”

Германският енергиен регулатор временно замрази одобрението на спорния проект “Северн поток – 2”. Това се случва на фона на енергийната криза в Европа и твърденията на различни анализатори, че става дума за умишлени действия от страна на Русия. Като причина се посочват именно интересите на Москва “Северен поток – 2” да влезе в експлоатация възможно най-скоро.

Германският регулатор посочва, че все още не може да одобри проекта на руския “Газпром” защото неговите собственици все още не са създали правилно действащо дъщерно дружество съгласно германското законодателство.

Смята се, че руският президент Владимир Путин използва енергийната криза като газово оръжие за постигане на геополитически цели. Завършването на “Северен поток – 2” щяло да помогне на Москва да увеличи доставките, защото според Путин газопроводът с Украйна не би издържал по-големия капацитет. Сиреч – регулаторът в Германия трябва да побърза. 


Русия използва суровините си като политическо оръжие още от първия газов конфликт с Украйна през зимата на 2005-2006 г. Още тогава Европа започна да снижава зависимостта си от руския газ, разшири инфраструктурата си и започна да мисли в посока, която да позволи бързото превключване от една инфраструктура към друга при дефицити. По същество голямата цел според анализатори е Путин да успее да заобиколи Украйна при износа на газ и “Северен поток – 2” ще помогне на Кремъл за постигането на тъкмо тази цел. От това губи Киев, защото резултатът са по-ниски приходи. Удря се и по военната и политическа сигурност на Украйна. 

“Северен поток – 2” при всички случаи се счита за победа за Кремъл.

ИЗТОЧНИК:FROGNEWS.BG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *