Иван Владимиров:Често идвам да видя баща ми, сядам с него на масата, ям каквото ми сипе, пия от ракията му.

“Тая мръсница го използва и му изсмука парите, а всъщност спи с брат му, дееба к°°вата проклета” – казва баща ми със страшна сериозност, все едно му се случва на него. Аз кимам и задавам още въпроси по сюжета на този турски сериал. Гледам и слушам много внимателно, за мен картинката не е на хора и емоции, а на метасхемата на човешкото внимание. Няма герои и злодеи, а добре натиснати бутони, активирани ментални схеми, прикован интерес. В сериала няма случайни неща, спихолози* 🤣🤣🤣
и продуценти са го мислили дълги нощи, така че да задействат най-първичните системи на ума, за да си напълнят касичката със зрителско внимание и кинти.

Често идвам да видя баща ми, сядам с него на масата до вечно включения телевизор, ям каквото ми сипе, дори да е нещо, което не обичам, пия от ракията му и гледам телевизия, каквато никога не съм имал вкъщи. Или с други думи, потапям се изцяло в неговия свят и го карам да се чувства споделен и щастлив. Нищо че не е заслужил особено (като малък ме разцепи от абюз).

Това е защото посветих много години на менталното си развитие. Мога да се гмурна във всяко преживяване и гледна точка без предпочитания и да я преживея като уникална и неповторима, точно каквато е за човека насреща. Нямам “това ми харесва, а онова – не”, не се впрягам на живота, че не ми е оправдал очакванията. Ако ми даде лимони, правя лимонада. Ако ме зарине с лайна, ги правя на тор.

Точно както гледам турски сериали с баща ми и баба ми, наблюдавам житейската сапунка без нищо да взимам буквално и лично. Всяко нещо е символ или алегория, възможност или смяна на предавките. Този метапоглед е джедайско умение и който го може, живее отвъд обстоятелствата и в пълна хармония.

На точно тази сила ще науча всички желаещи на първия ми семинар по когнитивно развитие на 11ти и 12ти декември. Вижте повече инфо в предишния пост. Ще говорим и за всички атрибути на това умение, например да разсъждаваме в контекст и да виждаме ситуации и хора като процес, а не като статичен кадър. Това ми участие в “100% будни” по БНТ е посветено на тази тема.

Благодаря на всички, които ще помогнат за каузата като споделят на профила си и с приятели ❤️❤️❤️

  • Думата спихолози се роди спонтанно точно в този момент и синхронично лепна великолепно на текущата конотация в текста.

Иван Владимиров

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *