Анастасия Гешева:Глобализма в България е на път моментално!

Една от четирите точки на Глобализма в България е на път моментално!
Няма тук история, език, майка, баща. Всичко става едно, общо и всички сме си общи.

“Искаме нов подход за решаване на проблема между Скопие и София”, е цитиран да казва за МИА Кирил Петков. “На Балканите живеят 65 милиона души и когато можем да имаме единен пазар, свободна търговия, инфраструктурни връзки и да летим от Скопие до София за 40 минути, всички ще живеят по-добре. Балканизацията и разделенията в региона попречиха да работим за по-голямата цел и да бъдем по-добри”, казва Петков.

Той подчертава, че преди няколко месеца на среща със заместник министър на икономиката на Република Северна Македония се договорили да разговарят за общата търговия, както и за това кои са българските и македонските доставчици на стоки и услуги и кои са клиентите в двете страни.

“Видяхме, че София и Скопие имат много възможности за взаимна полза. Проблемите спряха тези възможности, от които двете страни може да имат полза и да напредват. България и Северна Македония трябва да работят заедно и това трябва да стане с работни групи, които трябва да бъдат съставени не само от историци, а и от хора от бизнеса, науката и културата, за да може да говорят за това, от което всички ще имат полза, а не за онова, от което едната или другата страна потенциално може да има загуби”, казва Петков.

Според него това трябва да се прави в последователен процес, не веднъж на четири месеца, а всеки месец с конкретни резултати, за да може България да види коя е темата, от която Северна Македония е най-заинтересувана.

Петков прави оценката, че в момента никой и в двете страни няма полза от това, че между двете страни няма най-добри междусъседски отношения.

“Трябва да сменим парадигмата на нашите отношения и да видим кои са общите икономически работи, които може да направят двете страни. Например защо няма авиокомпания, която лети от София до Скопие. Това трябва да бъде темата”, е казал Петков, цитиран от МИА.

Асен Василев казва също за МИА, че в отношенията между двете страни трябва да се говори за бъдещето и за настоящето.

“Хората трябва да се чувстват спокойни, никой да не бъде угнетяван, трябва да има общ бизнес, групи студенти от двете страни да могат да се посещават взаимно, да се организира балканско първенство по футбол, а не само българо-македонско, и хората да се опознаят и да живеят по-спокойно и в двете страни. Тогава фокусът на историята ще се прехвърли в настоящето и на онова, което можем да направим в бъдеще, тъй като ако гледаме само назад, никога няма да направим крачка напред”, смята Василев.

Според Петков, ако историците в съвместната Комисия по историческите и образователните въпроси имат ясен мандат, ако се срещат веднъж месечно и постигат резултати, много по-бързо ще бъдат преодолени нещата, които правят невъзможна крачката, която иска Северна Македония – начало на преговорите с ЕС.

Анастасия Гешева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *