Колко са новите изборни машини и какво ще става с тях

Колко са машините? Наистина ли има допълнителни машини? Колко са те – 228 или 150? Това са въпросите, които вероятно си задавате в последните дни, ако следите политическите новини.

Бившите управляващи от ГЕРБ предупреждават за предстояща манипулация, докато Централната избирателна комисия (ЦИК) и МВР уверяват, че всичко е под контрол.

Тази история започна в събота, когато бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и негови съпартийци се включиха на живо във Фейсбук, за да предупредят медиите за готвена според тях манипулация на изборите.

Видеото беше заснето пред складове, ползвани от фирмата “Сиела Норма”, където се съхраняват машините за гласуване за изборите на 14 ноември. Според ГЕРБ в помещенията има 228 машини повече от необходимото. Борисов обясни, че с такъв брой устройства могат да се изфабрикуват по 1000 гласа, които общо да вкарат цяла парламентарна група в следващото Народно събрание.

ЦИК и МВР опровергаха твърденията за възможна манипулация и казаха, че машините са под контрол и няма как да бъдат използвани на изборите.

В понеделник картината беше допълнена. Оказа се, че още 150 машини на “Сиела Норма” се намират в митнически склад на територията на Летище София. Информацията изненада членовете на ЦИК, които поискаха от прокуратурата и ДАНС машините да не бъдат освобождавани от митническия склад.

Всичко това се случва на фона на решението на Върховния административен съд (ВАС), че разписките от машините няма да се броят при отчитането на изборния резултат, а ще се отчита само резултатът от устройството. ГЕРБ коментираха това решение като възможност за манипулация на изборите. По-късно ЦИК реши да се броят контролно разписките от 30% от секциите.

Тези два сюжета обаче често се преплитат в медиите и много хора не могат да се ориентират – дали наистина се готви нещо нередно или става дума за предизборни обвинения. В следващите редове подреждаме всички известни факти, а изводите оставяме на вас.

Събота, 6 ноември: 228 машини

Денят е събота, а датата е 6 ноември. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и негови колеги се включват на живо във Фейсбук, където казват, че се подготвя изборна манипулация.Facebook API failed to initialize.

Според ГЕРБ в склад в София се съхраняват 228 изборни машини в повече от обществената поръчка за 1600 устройства за предстоящите избори.

За вота на 14 ноември бяха поръчани допълнително 1600 устройства, над вече закупените близо 11 000 машини през юли. Това се наложи заради едновременното провеждане на изборите за президент и парламент.

Така беше договорена доставката на още 1600 машини. До ГЕРБ обаче достига информацията, че в страната са пристигнали още 228 машини, които няма да се използват в изборния ден.За гласуване говорим, не за щайги с домати.Бойко Борисов

“Всичко, което е честно и почтено, се изчегъртва в момента. 228 машини, по хиляда гласа например, са 228 хиляди [гласа] в полза на Радев (президентът Румен Радев – б.р.). Ние не знаем тези [машини] в чужбина дали не са подменени. За гласуване говорим, не за щайги с домати. Идентични, същият софтуер, същият външен вид, същите куфари”, каза пред медиите Бойко Борисов.

След брифинга на ГЕРБ, фирмата “Сиела Норма” обяви, че 228-те машини са собственост на производителя “Смартматик” и ще се ползват за демонстрации в Армения, Грузия и за други дейности.

ЦИК от своя страна реши да “задържи” допълнителните машини, защото не е била информирана за тях, а това доведе до решение на “Сиела Норма” да подаде сигнал до прокуратурата и жалба в съда за задържането на устройствата.

От ЦИК казаха, че са разбрали от полицията за тези допълнителни устройства. След това машините веднага са били задържани и изолирани в отделен контейнер от останалите, които ще се ползват за изборите. От ЦИК твърдят, че не са били запознати с наличието на допълнителните 228 устройства.

Понеделник, 8 ноември: машините още са 228

Директорът на “Сиела Норма” Веселин Тодоров обясни, че 228-те машини са предназначени за сервизна и презентационна дейност.

“Сервизната дейност е нещо, което бихме правили, ако ЦИК ни разпореди изрично. Надяваме се да не се наложи, но е техника, която може да аварира и дефектира. И се надявам нито една да не трябва да се ползва”, каза той пред БНР в понеделник.

По думите му 228-те машини са частна собственост, те все още са собственост на производителя им “Смартматик”, но са в процес на прехвърляне на “Сиела Норма”.Никаква друга администрация или компания не може да има претенции.Веселин Тодоров, “Сиела Норма”

“Безспорно собствеността е в тези две компании и никаква друга администрация или компания не може да има претенции”, каза Тодоров.

На въпрос защо тези 228 устройства са били транспортирани до България заедно с поръчаните от ЦИК машини, Тодоров отговори:

“Може пък да кажем пък, че машините за обществената поръчка са били прикачени към други машини”.

Според него не влиза в работата на “който и да е орган в България” как точно са били транспортирани машините за гласуване.

“Поне засега никой не е обсъждал, че е извършено някакво нарушение или не дай си боже престъпление. Транспортират се по най-стандартния начин, по който се транспортират стоки от далечния изток към България, така че ние сме направили всичко необходимо за най-бързия и евтин транспорт”, каза Тодоров.

Няколко часа по-късно: машините вече са 378

Няколко часа по-късно в понеделник се оказа, че нови 150 машини на “Сиела Норма” се намират в митнически склад на територията на Летище София. Информацията изненада членовете на ЦИК, които поискаха от прокуратурата и Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) машините да не бъдат освобождавани от митническия склад.

И тези 150 устройства, както останалите 228, не са предназначени за обслужване на избирателните секции в страната.

Така общият брой на допълнителните машини стана 378. От тях 228 се намират в запечатан контейнер в склада, който “Сиела Норма” ползва, а други 150 са в склад на летището.

Но има и още 36 машини

Пред “Свободна Европа” Веселин Тодоров коментира, че е изненадан от реакцията на ЦИК, тъй като въпросните 150 машини са за гаранционно обслужване на 12 800-те машини, които ще се използват на предстоящите избори на 14 ноември.

“И тези 150 машини, и онези 228 от уикенда, няма да се ползват в секции. В онези 228 броя също има апаратура, която е предназначена за резервни части. Там има и демонстрационни апарати. В последващите 150 машини демонстрационни няма, те са изцяло за поддръжка – ако нещо се развали в деня на изборите, да можем да реагираме”, каза Тодоров.

По думите му има още 36 машини в складовете на “Сиела Норма”, които са за непредвидени ситуации.

“Те са първите, които пристигнаха, но тогава темата не беше така модерна и за тях никой не говори”, каза Тодоров.

“И тези 36, за които не се говори – също са за резервни нужди”, каза той.

Така общият брой на изборните машини, които ще бъдат на територията на България, но няма да се ползват в изборите в неделя, е точно 414.

“Част от тях ще ползваме за демонстрации в Албания и Грузия, но основно се нуждаем от тях, за да можем да отстраняване повреди в изборния ден”, каза Тодоров.

“Я си представете, че в секция Х в София машината откаже – ако поръчаме нова в деня на изборите, тя ще дойде в България след шест месеца. Изборите няма ли да са минали?”, попита Тодоров.

По думите му така фирмата обезпечава отговорността си и за поддръжка на апаратурата.

Потърсени за коментар от Централната избирателна комисия (ЦИК) бяха лаконични и разясниха, че “допълнителните машини, над поръчката няма да се ползват”.

По думите на говорителя на комисията Цветозар Томов изборната администрация не знае защо фирма “Сиела Норма” е внесла допълнителни устройства.

“Каквато и да е причината обаче, трябва да успокоим обществото – допълнителните машини няма да се ползват, а манипулация на изборите няма да има”, каза той пред Свободна Европа.

Полина паунова

източник:svobodnaevropa.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *