Сийке, защо мълчиш за „Хемус“? Шефът ли така каза?

Даже и хич да не ви пука за случващото се в България, няма как да сте пропуснали скандалните разкрития за начина, по който се е строила магистрала „Хемус“ по времето на Бойко Борисов, както и за авансово отпуснатите стотици милиони, изтекли в незнайно чии чанти и чували.

Строителни експерти определят разкритията  на МВР и МРРБ през последните месеци като топ грабежа на десетилетието. Всъщност изобщо не е нужно да си някакъв спец в областта на пътното строителство, за да ти светне, че някой се е канил да ощави народа си тройно повече за път, който по проект не само, че е трябвало да мине през активни свлачища, но на всичко отгоре взе да се руши.

Безспорно е, че въпросите за прилаганите схеми и изтеклите пари водят директно към  членовете на кабинета „Борисов 3“. Не на това мнение, обаче е прокуратурата, от чиито действия реално зависи дали виновните все пак ще бъдат открити и ще си получат заслуженото. Оказва се, пък и днес говорителят на служебния кабинет Антон Кутев го подчерта, че дължавното обвинение четири месеца си трае и не предприема нищо по материали за безстопанственост.

Истината е, че магистратите в червени тоги се включват от време на време по темата, но казаното от тях може да влуди и най-търпеливия човечец, тъй като ситуацията си  остава в стил „ да чакаме от умрял писмо“. От ведомството на Иван Гешев високопарно докладват:„Докато в прокуратурата не пристигнат всички материали, обвинителите няма как да повдигнат обвинение или да се произнесат“. След тази /не/изпълнима условност, борисовите хора със сигурност са се изкефили.

Има и още: „ В СГП могат да бъдат повдигнати обвинения едва тогава, когато бъдат събрани достатъчно доказателства“. Сещайте се, че в прав текст ви казват, как такива ще се съберат, но на Видовден. Пригответе за още димки като например: „фактическа и правна сложност“, „въвличане на повече хора в процеса“, „трябва да се направи преценка, дали да се предприемат съответните действия“. Словесната еквилибристика на прокуратурата по-скоро ще ни отдалечава от истината за безогледен грабеж, отколкото да ни приближава към така жадуваната справедливост.

Виждали сме каква завидна активност може да демонстрира прокуратурата, особено ако „разкритията“ са в пълен синхрон с конкретни политици и техните лични интереси.

Не един или два пъти говорителката на Гешев – Сийка Милева ни е разказвала за уж „лоши хора“, които впоследствие съдът е оправдал. Валят и присъди заради това, разбира се.  Но Сийка е “опасна” дама – неуморно докладва на всеослушание кой на кого звъни, пише, говори, планира.  Скоро като нищо и мислите ще ни “чете” в ефир.

Скенер не ви трябва, когато Сийка е насреща.  Сега обаче за магистрала “Хемус” …  мълчи. Защо ли? Шефът ли така каза?  Ех, тази фактическа и правна сложност…..

Невена Миткова

източник:frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *