Радев ли е виновен за базата на НАТО в страната ни?

Водопад от обвинения срещу президента Радев и служебния министър Янев се сипят през последните дни, че тайно разрешили на българска територия да се разположи база на НАТО. Особено агресивни са представители на 2-3 от националистическите формации. Основен аргумент е изказване на руския външен министър Сергей Лавров отпреди десетина дни, че САЩ и НАТО правят нова база „в Румъния или България“.

Кандидат-депутат от КП „БСП за България“ напада Радев и Янев, които криели този факт.

Отговорът дойде от Русия и той е, че Румъния обсъжда със САЩ увеличаване на американското присъствие в страната чрез НАТО. Това заявил ръководителят на румънското външно министерство Богдан Ауреску, съобщава РИА Новости. Преди да се срещне с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, Ауреску отбелязал, че се планира да се обсъди как да се задълбочи политическото сътрудничество между двете страни и взаимодействието в областта на сигурността. Външният министър отбелязал още, че е необходимо да се подчертае значението на тясната координация за преговорите по нова стратегическа концепция на НАТО за по-нататъшно укрепване на „възпиращи и отбранителни позиции по целия източен фланг, особено в Черно море“.

Очаква се през януари командването на ВВС на САЩ в Европа и Африка да прехвърли отряд от разузнавателни атакуващи безпилотни летателни апарати MQ-9 Reaper и около 90 военнослужещи в авиобаза в румънската Кампия-Турзии. Те ще извършват събиране на разузнавателна информация, наблюдение и разузнаване в подкрепа на операциите на НАТО. Отбелязва се, че американските дронове ще останат дълго време в базата в Румъния.

Не били компютри, а компоти, филмът не бил шведски, а съветски… Писъци и простотии.

Самопредлагащите се на руските тайни служби български политици от миманса излагат не само себе си с глупавите си нападки, но и руската страна, която едва ли се радва на подобни „мечешки услуги“ на хора с нулево влияние в обществото.

Тези „доброволни пропагандатори“ обаче не споменават нищо за поредния гаф на министър Лавров, за който съобщават руски медии, като например „Масковский комсомолец“. Става дума за неотдавнашното посещение на руския външен министър в Норвегия, където възникна неловка ситуация, която едва предизвика скандал. Лавров по време на обяда в Тромсьо проведе разговор с министъра на външните работи на кралството Аникен Витфелд. Тя решила да му покаже семейно наследство – ковчежето на дядо й, който бил в плен през ВСВ заедно със съветски войници. Лавров обаче разгледал кутията и заявил, че ще я даде в музея на министерството. Наложило се след обяда да му обяснят, че това не е подарък и трябва да върне ценната семейна реликва на г-жа Витфелд…

Преди месец пък гръмна огромен скандал заради разкрития, че г-жа Светлана Полякова, близък сътрудник на руския външен министър Сергей Лавров, и нейни роднини летят с него в командировки и използват къщите и яхтите на руския бизнесмен Олег Дерипаска, според екипа на Алексей Навални в разследването им, публикувано в четвъртък, 16 септември. . Повод за материала беше разследването на интернет изданието „Важни истории“, което описва Полякова като жена, която има „дълги и много близки отношения с Лавров“. За разлика от „Важни истории“, екипът на Навални отбелязва, че Полякова дори не е служител на руското външно министерство, а придружава Лавров във всички официални командировки. Съобщава се, че дъщерята на Полякова Полина, както и майка й и дори племенницата, летят с тях на специалния борд на Лавров. Полякова и нейните близки използвали също така частните самолети на олигарха Олег Дерипаска. Дъщерята на Полякова на свой ред многократно е отсядала в хотели и вили, собственост на Дерипаска.

Според някои медии Лавров върши услуги на Дерипаска като се застъпва за него пред американските власти бизнесменът да получи американско гражданство, също и в разрешаване на бизнес проблеми Гвинея и Ямайка.

Преди две седмици агенти на ФБР са нахлуха в дома на руския магнат във Вашингтон. Представител на ФБР заяви пред Ройтерс, че се извършва разрешена от съда “правоприлагаща дейност” в резиденция на 30-та улица във Вашингтон.

От 2018 г. администрацията на Тръмп наложи санкции срещу Дерипаска и цял списък други олигарси и служители на Кремъл, свързани с вътрешния кръг на руския президент Владимир Путин. Някои от тях са членове на близкото обкръжение и на външния министър Лавров.

Олег Дерипаска стана широко известен в САЩ заради връзките си с Пол Манафорт, бившия председател на предизборната кампания на Тръмп, който беше осъден по обвинения в измами, произтичащи от разследването на бившия специален прокурор Робърт Мълър за намесата на Русия в американските президентски избори през 2016 г.

Не е тайна, че руският президент Владимир Путин отдавна смята да се раздели с Лавров. Уговорката била да остане на поста до президентските избори. Преди това – още през 2018 г. в Москва се заговаря за това, че Путин иска да се освободи от Лавров заради гафове във външната политика на Русия. Тогава Лавров бил спасен от американците, които заявили, че предпочитат да работат и преговарят с него.

В руското посолство в София са се хванали за главата от истеричната активност на български политически аутсайдери „доброволни“ агитатори и „агенти“ на Кремъл. Те не помагат за добрите отношения между България и Русия, а с неадекватното си поведение отблъскват, особено младите хора, коментираха пред Фрог нюз дипломатически източници, близки до руската мисия. Особено вредни били някои техни изяви в предизборната кампания, като създавали впечатление, че Москва се меси в кампанията, смятат още дипломати.

Фрог нюз,

източник:frognews.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *