Илиян Василев:Фотографите са хванали същността на този “съмит” – изкуствено събитие.

Фотографите са хванали същността на този “съмит” – изкуствено събитие, по изкуствена тема, в което политиците участват по задължение, с досада. След като Русия, Китай, Австралия, Индия и Бразилия казаха в прав текст, че нямат намерение да жертват развитието си заради алармизма на Грета Тунберг, зад който се крият интересите на огромни хедж фондове и правителства, стана ясно, че пиарите ще имат повече работа за да представят форума като успех. В интерес на истината, ангажимените да се спре дефорестизация са добро дело. Изобщо има много смислени и практични измерения на борбата за опазване на околната среда, които хората могат да забележат, в които да участват и за които да се жертват. Но да ме карат да си стягам колана, защото някой политик се страхува от Грета /или поне така представя нещата, защото в повечето случаи се крие зад нея, за да реализира лични политически и бизнес планове/, с идеята, че трябва да компенсирам емисиите на Китай и Индия, нещо много, ама много е сбъркал.


Стана ясно, че никой не иска да поеме отговорност за колапса на енергийните цени. Още по-малко за протестите които климатичните активисти ще предприемат. И се питам защо климатистите не се опитат да направят своите идеи политики, с които да спечелят избори и така да убедят човечеството, а трябва да действат като лобистки отряди през политиците да представят на общестото свършени факти.
САЩ, благодарение на прословутите, контроли и баланси на властите, ще избегнат лудостта на ЕС. Но на нас, лошо ни се пише. Кофти политики, никакви лидери.


И накрая ядрена енергетика, газови турбини и ….. декарбонизация на въглищната енергетика. Просто не се предават наведнъж.

ИЛИЯН ВАСИЛЕВ, фейсбук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *