Боян Расате – идеолог на насилето

12 септември 2014 г. България е на прага на поредната предизборна кампания за парламент, а по улиците на София се носи шумно шествие от коли и мотори. Сред хората се забелязват известни представители на крайнодесни движения и групи. Финалната точка е офисът на Българския хелзинкски комитет (БХК), където предстои да се чуят призиви за линч, закани за физическа разправа и откровени заплахи за убийство.

Освен традиционните трибагреници, участниците в шествието се отличават с няколко символа, характерни за българските крайни националисти. Сред тях са ипсилон с две хасти (ıYı), смятан за олицетворение на прабългарския бог Тангра или за герб на династията Дуло, както и кръстосани чук и меч – националсоциалистически символ от 30-те години в Германия, ползван от т.нар. политическа група „Черен фронт“.

Към онзи момент чукът и мечът се асоциират в България с партията „Български национален съюз – Нова демокрация“ (БНС – НД), оглавявана тогава от небезизвестния Боян Станков, наричащ себе си Расате, като фамилията на първородния син на княз Борис I – княз Владимир. Именно той предвожда шествието, чиято кулминация е офисът на БХК. Там участниците остават най-дълго време и дават воля на емоциите си по адрес на правозащитната организация.

„Антибългари“, „очаквайте линч“, „предател“, „ще бъдеш линчуван“, „скачай от етажа“, „ще бъдеш обесен“, „Диарбекир те чака“, „вие сте мъртви“. Това са само част от възгласите по адрес на председателя на комитета Красимир Кънев и колегите му, които се чуват по време на т.нар. протест под надслов „Да забраним БХК“.

Седем години по-късно в прокуратурата продължава да тече досъдебно производство за заплаха с убийство, но то все така е срещу неизвестен извършител. Досега не е установен нито един от авторите на заканите за физическа саморазправа, въпреки че по делото са приложени видеозаписи и свидетелски показания. И въпреки че всичко това се е случило в присъствието на полицаите, охраняващи шествието на БНС – НД.

Седем години по-късно Боян Станков-Расате отново е в предизборна кампания, но този път като кандидат за президент. Кандидатка за негова вицепрезидентка пък е Елена Ваташка, известна с близостта си до някои футболни агитки. Тя е рамо до рамо с Расате и пред офиса на БХК.

Както и тогава, сега той отново провокира медиен интерес с агресия. Този път мишена е ЛГБТ клуб в София, който беше потрошен за няколко минути в събота.

За разлика от шествието до БХК през 2014 г., сега Расате и сподвижниците му не се ограничиха само със заплахи, а преминаха към действия. Това провокира мигновена остра реакция от политици и дипломати, което в крайна сметка доведе и до ареста му.

Преди ден прокуратурата му повдигна обвинение за едро хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда, което най-вероятно означава, че ще се стигне и до съдебно дело.

Дали този развой обаче ще промени нещо в бъдещото поведение на Боян Станков и политиците със сходни възгледи? Поглед върху миналото му е достатъчен, за да се открои отрицателният отговор като по-вероятен.

Преди двайсетина години Боян Станков-Расате инициира създаването на Български национален съюз „Еделвайс“, който оглавява до 2010 г. Именно БНС стои зад провеждането на ежегодния пронацистки „Луковмарш“ в София в памет на генерал Христо Луков, водач на Българските национални легиони през 1942-1943 г.

Още тогава става ясно, че осен етническите малцинства, основна мишена на тази организация ще бъдат хората с различна сексуална ориентация. В амплоато си на лидер на БНС Расате се сдобива с поне две присъди.

През 2005 г. е осъден на три години условно за побой и грабеж над човек от ромски произход, който според твърденията на националиста го е изнудвал за пари, за да промени показанията си в съда. През 2008 г. Расате е осъден и на шест месеца пробация заради нападение над участници в тогавашния гей парад. Междувременно се замесва в трагичен пътен инцидент, но впоследствие наказателното производство по случая е прекратено.

Освен това Расате нееднократно е глобяван и арестуван за нарушаване на обществения ред, провокации по време на протести и незаконна предизборна агитация. Разследван е и за оскверняване на българското знаме, незаконно притежание на боеприпаси, подбуждане към тормоз и дискриминация на хора с хомосексуална ориентация. Тези разследвания не водят до резултат.

До съда не успява да стигне и разследване за ръководене на организация, стремяща се към разпалване на расова и етническа вражда, както и за създаване на паравоенната структура „Национална гвардия“. Производството отново е прекратено.

Расате на два пъти е осъждан и от Комисията за защита от дискриминация за негови публични изказвания срещу ромите и мигрантите. В първия случай впоследствие той обжалва и спечели делото във Върховния административен съд (ВАС), но във втория магистратите отхвърлиха жалбата му, потвърждавайки, че е подбуждал към расова дискриминация.

Опитът на Боян Станков-Расате като партиен лидер се изчерпва с две формации. Първата основава още докато е начело на БНС – „Гвардия“, а втората е „Български национален съюз – Нова демокрация“, от чиято дейност от БНС „Еделвайс“ се разграничават.

През 2013 г. Расате и приближените му участваха активно в т.нар. февруарски протести, започнали заради цените на тока и завършили с падането на първия кабинет на Бойко Борисов (2009-2013). Същата година вече бившият лидер на БНС „Еделвайс“ пристъпи към реализация на старата си идея за създаване на граждански патрули, които да „респектират“ рязко увеличилите се тогава бежанци в София.

Тази инциатива му донесе само официално предупреждение от МВР за това, че импровизираните му патрули нямат право да проверяват личните документи на случайни минувачи по улиците.

Партията на Расате БНС – НД ще остане в историята и с барикадирането си в Централната избирателна комисия (ЦИК) през септември 2014 г. По случая имаше наказателно производство, но впоследствие то също беше прекратено.

Тогава Расате и съмишлениците му нахлуха в сградата на бившия партиен дом, където се помещава комисията, за да искат обяснение за спирането на техен предизборен клип. Причината беше, че в него участваше дете. В крайна сметка националистите прекараха една нощ в сградата, защото служителите на Националната служба за охрана, които пазят входа, нямаха правомощия да ги изведат заради кандидат-депутатските им имунитети.

Макар редовно да се явява на избори, Боян Станков-Расате досега не е заемал публичен пост. Участието му в предизборни кампании обаче винаги му е носело медийно внимание. Най-вече заради публичните му акции, които се въртят около едни и същи крайнодесни идеи и едни и същи похвати – насилие и подбуждане към насилие.

Равносметката от политическата му дейност са много скандали, арести, глоби и разследвания, но нито една ефективна присъда.

източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *