Здравната система призовава за диалог.

Днес сме застанали пред вас, за да кажем, че независимо какво се е случило важното за обществото е, че трябва да има истински диалог. С тези думи д-р Иван Маджаров откри пресконференцията на Българския фармацевтичен съюз.

Проф. Сербезова каза, че е необходимо балансиране на здравната система, защото в нея има различни специалисти. Тя също потвърди тезата на д-р Маджаров, че през годините са проведени хиляди формални и неформални разговори.

„Ние от БФС напълно припознаваме мотото на тази конференция. Искаме повече доверие и ясна комуникация“, заяви проф. Сербезова. Тя благодари на медиите, че отразяват проблемите на здравните власти. От 2012 г. законодателството е създало враждебна среда според нея.

Тя показа писма, писани до предишни министри за проблемите на системата. Обяви, че е подписан меморандум между БФС и НЗОК.

„Ние сме тук, защото смятаме, че не е редно след 5 неотговорени писма ние да стигнем до този меморандум. Трябваше да се стигне по по-нормален път. Нормално ли е да се стига до среща с президент, за да бъде решен проблем, който стои от години?“, заяви тя.

В меморандума е заложена финансова подкрепа за фармацевтите: „Нашите искания не са от днес за утре и имат своите нормативни решения“.

Димитър Маринов обясни какво означава този меморандум за пациентите: „Описани са няколко ангажимента на БФС и на Надзорния съвет на НЗОК. Намерението е да се промени наредба 10 и да се заложат контроли. Това ще има изключително значение за пациентите. Лекарите няма да могат да допускат грешки. Пациентът като отиде в аптеката фармацевтът няма да пилее време да се опита да разбере какво е изписал лекаря. Това ще даде повече време на фармацевта за разговор с клиента. Това нещо не налага съществени инвестиции. Въпросът е организационен“.

Той каза, че диалогът с НЗОК е вървял добре до тази година, а меморандумът дава възможност всички проблеми да бъдат изгладени.

Д-р Светослав Гачев от Българския зъболекарски съюз подчерта, че има принципни проблеми в системата: „Не може да се не разгледа и подчертае, че философията на здравеопазването е на един погрешен вариант. Касата, зад която се крият всички институции – МС, МФ, МЗ – изведнъж НЗОК се явява институцията, която управлява здравеопазването. НЗОК управлява като търговец“. Философията, с която Касата беше създадена, сега няма нищо общо с нейната дейност, категоричен беше той. Д-р Гачев каза, че Касата „се е стиснала да влезе в мирновременния си бюджет“. По думите му това е резултат от натиск.

„Като няма планови операции, за какви зъби да говорим“, попита д-р Гачев.

Той определи работата на държавата като сиропиталище: „Кой където заплаче му се дава нещо, за да замълчи“.

По думите му зъболекарите нямат права на компенсация, независимо че са изложени на непосредствен риск.

„Съсловните организации н са камъчето, което пречи на Касата. Ние сме тези, които трябва да бъдат чути при вземането на решения“, категорично заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той каза, че пациентът не се нуждае от „разкарване по кабинетите“.

Милка Василева, председател на БАПЗГ, подчерта, че целостта на медицинската общност е изключително важна за състоянието на здравеопазването: „Ние сме солидарни с всичко, което прави БЛС за процеса по договаряне“. По думите ѝ в системата липсват повече от 30 000 медицински сестри. Тенденцията на заминаване на кадри в чужбина продължава.

„Ние сме притеснени от голямото претоварване на медицински специалисти. Може и да има свободни легла, но няма да има кой да се грижи за пациентите. Тук сме, за да отправим послание към българския народ да бъде солидарни и да се грижим един за друг. Живеем в разделни времена и няма как да приемем опитите на отделни хора да ни разделят на съсловия“, заяви тя.

НЗОК се е превърнала в разпоредител на над 5 млр. лв., съобщи д-р Иван Маджаров.

„Липсата на диалогичност между БЛС и НЗОК вчера достигна върха си. Вчера след като имахме среща така и не бяхме приети и срещата не се проведе. Ние имахме желание тя да бъде обществено достъпна, за да е наясно обществото как протичат процесите на съгласуване“, заяви д-р Брънзалов.

ой каза, че предложението личните лекари да могат да изписват безплатни лекарства срещу COVID-19 е взето чисто административно, без съгласуване с личните лекари.

„Пациентите не могат да получават лекарства, защото списъкът не работи“, обяви той.

Той беше категоричен, че всеки пациент с общо респираторно заболяване традиционно се обръща към личния си лекар, а не отива в COVID кабинет.

Не може да се оставят хора които работят с медицина да бъдат игнорирани, а НЗОК да взема административни решения, заяви той.  „Тези връзки трябва да бъдат възстановени“, каза още той.

Според д-р Маджаров срещите между БЛС и НЗОК се случват само когато министърът на здравеопазването се намеси: „Призовавам всички да се върнем на масата на нормалния диалог. Разгорите и преговорите не са изпращането на информация. Трябват разговори“. По думите му решенията трябва да се вземат с оглед на становищата на съсловните организации.

На журналистически въпрос за лекарствата д-р Брънзалов и проф. Сербезова уточниха, че антибиотиците се изоплзват много рядко за лечение на COVID-19. В повечето случаи се изписват кортикостероидни лекарства. Също така парацетамолът е един от най-често използваните медикаменти, но той не е включен в списъка за безплатни лекарства за лечение на коронавирусна инфекция.0

източник:novini.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *