Д-р Константинов: Преболедувалите трябва да се ваксинират.

Нашата здравна система за лошата конструкция, която има, се справи доста прилично. Много сериозни здравни системи и държави показват как хора умират по домовете и по линейките. На ниво общество системата е тотален провал. Ние периодически се съревноваме със съседните ни страни или с банановите републики по смъртност. Като общество ние не се справихме. Това заяви д-р Стефан Константинов в студиото на сутрешния блок на БНТ.

По думите му, когато положението е било най-благоприятно гражданите са били най-стриктни в спазването на мерките, а когато е най-притеснително определени групи действат нерационално.

„Ние имахме възможност да се подготвим и не го направихме. Провалът е на обществото, а не на здравната система“, категоричен беше той.

Като особени моменти посочи това, че сме в изборна година, а партиите използват здравната тема за партийни цели: „Каквито и мерки да започнеш, можеш д бъдеш атакуван политически“.

Според него освен политически е имало и медийни грешки, защото до ефир са допускани хора, представители на малцинствено мнение в медицината. Д-р Константинов беше категоричен, че директорът на „Пирогов“ е казал „епохална глупост в ефир“ като е заявил, че преболедувалите няма причина да се ваксинират.

Онкоболните категорично подлежат на ваксинация“, обясни той. Проблемът при тези пациенти не е дали трябва да се ваксинират, а дали ваксината ще успее да съдейства за изработването на имунитет.

Пациенти, които преди няколко години са прекарали онкологично заболяване, не бива да се броят за онкоболни, каза д-р Константинов. Той призова за ваксинация и носене на маски.

източник:novini.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *