Слави Василев: Аз съм ЗА президентка форма на управление начело с Румен Радев.

“Румен Радев ще спечели президентските избори. Следващото мнозинство ще е около формациите на протеста. Решението на КС няма да промени тази тенденция.”

Такива са моите прогнози за предстоящите избори. Но най-важното нещо, което казах пред Петър Волгин, е друго.

“Ако 47-ят парламент се провали отново в съставяне на мнозинство, това ще отвори прозорец за необходимия дебат за промяна на политическата система, защото парламентаризмът не създава устойчиви решения за народа, а устойчиви решения за партиите, които правят мнозинство. Би трябвало да се замислим, ние като общество, дали отговорността, която произтича от Народното събрание е най-добрата форма на отговорност.”

Аз смятам, че колективният орган на управление създава колективна безотговорност и поради тази причина съм ЗА президентка форма на управление. Знам въжделенията на мнозина, които смятат, че това е прикрита форма за връщане времето назад. Това, разбира се, са безпочвени твърдения. Аз искам да вървим напред и точно заради това настоявам все повече хора да чуят моята гледна точка, която се разминава с тази на мнозина политически лидери и анализатори.

По този повод искам за пореден път да подчертая следното. Президентски режим НЕ означава авторитарна власт. Зависи кой пише Конституцията. Аз загатвам, че диалогът е необходим, за да може всички да имат думата, за да спечели колективният разум. Участието на цялото общество в този процес е единственият гарант за запазване на личните ни свободи. И в това отношение истината е, че хората са готови да участват в дебата – а настоящата политическа класа не е. Както винаги, въпрос на интереси.

И понеже призовавам за този дебат е редно да дам – за пореден път – своята визия за нова политическа система. Аз лично подкрепям форма на управление, която се основава на баланс и равновесие между трите власти. Подкрепям силен президент, който да бъде балансиран от силен парламент – състваляван от мажоритарно избрани депутати. Парламентът трябва да е двукамарен, за да има още по-силна противотежест. Съдебната система трябва да се освободи от политически квоти и задкулисно вмешателство – каквито примери изобилстват към настоящия момент. Съдебната власт трябва да се самоуправлява посредством прозрачен, демократичен процес, който да включва цялата професионална колегия съдии и прокурори. Всичко това трябва да бъде интегрирано в една устойчива, нова Конституция. Но пътят е дълъг. Сега всички погледи са вперени да прогнозират резултатите от изборите. Какъвто и да е финалът, властта в следващите години ще бъде крехка, постоянно натискана от силни, задкулисни апетити.

Слави Василев, фейсбук

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *